A Madách tragédiája

Miután befejeződött a Madách gimnázium épületének 1,5 milliárdos felújítása, Erzsébetváros úgy döntött, hogy az iskola fenntartását átadja a fővárosnak. Az épületet a kerület megtartja magának.

Századik születésnapjára, 1981-ben egy tessék-lássék tatarozást kapott az erzsébetvárosi Madách Imre Gimnázium. Most, hogy elérkezett a 125. évforduló, végre befejeződött a tizenegy éven át tartó teljes rekonstrukció. A meglepetés azonban még hátravan: e pillanatban úgy tűnik, mai formájában megszűnik a patinás iskola.

Pénteki ülésén úgy döntött az erzsébetvárosi önkormányzat, hogy 2006. július elsejével a "Madách Imre Gimnázium működtetésével vállalt közoktatási feladatot" átadja a fővárosi önkormányzatnak. Ennyit és nem többet - a frissen felújított Bar-csay utcai épületet megtartja magának. A szándéknyilatkozat kibocsátásával egy időben a testület arról is határozott, hogy a következő tanévre a gimnázium már nem hirdethet meg felvételit. Január elsejével elveszíti gazdálkodási önállóságát, és a megürülő közalkalmazotti álláshelyeket is csak a polgármester engedélyével lehet betölteni.

A Barcsay utcai intézmény a főváros első állami gimnáziuma volt. 1881. május 12-én alapították, s az 1881-82-es tanévben kezdte meg működését a Klauzál utca 10. alatti bérházban. Önálló épülete 1892-re épült fel Bobula János tervei alapján, Madách Imre nevét 1921-ben vette fel. 1890-tól napjainkig mintegy tizennégyezer érettségizett diákot bocsátott útjára. Itt végzett például Kertész Imre, Konrád György, Méray Tibor, Szinetár Miklós, Bacsó Péter, Petschauer Attila, Robert Capa és Czóbel Béla. Az iskola egyes időszakaiban nevezetes volt a színjátszó köréről, dráma tagozatáról, illetve énekkaráról. A hatosztályos képzésre immár tízszeres a túljelentkezés. A most végzett egyik osztály 35 tagja egy kivételével nyelvvizsgával hagyta el az iskolát, csak kettejüket nem vették fel a felsőoktatásba.

- A gondolat öt-hat éve napirenden van, de korábban - éppen az intézmény hírére való tekintettel - sikerült más megoldást találnunk - mondja Demeter Tamás, Erzsébetváros alpolgármestere, aki elsősorban a pénzhiánnyal magyarázza az iskola átadásának szükségességét. Mint mondja, az állami fejkvóta a működés költségeinek kétharmadát fedezi, a fennmaradó százmillió forintot a kerületnek kell kigazdálkodnia. Ez nem egyszerű dolog, a pénz "megtérülését" pedig kérdésessé teszi, hogy a Madáchba járó gyerekek mindössze 6,8 százaléka lakik Erzsébetvárosban.

Az iskolát mindenesetre derült égből villámcsapásként érte a szeptember 16-i döntés. Korábban még kósza híreket sem hallottak, annak ellenére, hogy a közoktatási törvény értelmében az átszervezés előtt a tantestület, a szülők és a diákönkormányzat véleményét is ki kell kérni. Demeter Tamás erről azt mondja: a szándéknyilatkozathoz erre nincs szükség.

Az iskola sorsát, úgy tűnik, abszurd módon a teljes felújítás pecsételte meg. Tizenegy év alatt másfél milliárdot fordított a kerület a rekonstrukcióra - beépítették a tetőteret, átalakították a pinceszintet, a termeket és a közlekedő tereket, kicseréltek minden nyílászárót -, ebből 600 millió forintot hitelből fedeztek. Mivel a főváros a hitelt nem, csak a feladatot vállalja át, az épület marad a kerületé. Egyelőre senki sem tudja, mi lesz vele, de egy biztos: oktatási intézményt kell benne működtetni, hiszen ha másként cselekedne a kerület, azonnal vissza kellene fizetnie a teljes hitelösszeget.

Budapesten természetesen nem ez az első ilyen helyzet. A csökkenő gyerekszám és a költséges fenntartás miatt már korábban is számos kerület adta át gimnáziumát a fővárosnak - amelynek azt ilyenkor kötelező átvennie. Ma a 178 budapesti gimnázium körülbelül feléről gondoskodnak a kerületek, egyharmaduk egyházi vagy alapítványi fenntartású. A főváros intézményeinek száma évről évre nő. Előfordult, hogy csak a feladatot vették át, de több példa volt az egész iskola átvételére is: így történt a Kölcsey, a Vörösmarty, az Eötvös vagy a Veres Pálné Gimnázium esetében.

- Ilyen még nem volt, hogy egy ilyen nagy múltú intézményt épület nélkül kelljen átvennünk - mondja Schiffer János főpolgármester-helyettes, aki eleve rossz döntésnek tartja, hogy annak idején a középfokú oktatás nem került egységesen a főváros kezébe. Mint mondja, később dől el, milyen megoldást találnak, de egy biztos: nincs olyan üres épület, ahová átköltözhetne a Madách. Így az intézmény mai formájában alighanem meg fog szűnni. A gyerekeknek azonban mindenképp lesz helyük más fővárosi iskolákban.

A Barcsay utcában most tanár, gyerek és szülő rémülten várja a híreket. E pillanatban két dolgot tudnak biztosan: hogy jövő héten ünnepélyes épületavatót tartanak, és jövő májusban megünneplik a 125. évfordulót.

Ha nem oktatási intézmény mûködik az épületben, a kerületnek egy összegben kell visszafizetnie a felújításra felvett 600 milliós hitelt
Ha nem oktatási intézmény mûködik az épületben, a kerületnek egy összegben kell visszafizetnie a felújításra felvett 600 milliós hitelt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.