Rögtön dupláz az új dorogi napelemgyár

Alighogy elkezdődött a termelés a Sanyo új dorogi napelemgyárában, a növekvő igények miatt máris megduplázzák a kapacitását. A japán cég légkondicionáló-gyártást is tervez magyar bázisán.

Már csaknem egy hónapja folyik a gyártás a Sanyo 4,5 milliárd forintból felépített, napelemmodulokat összeszerelő dorogi üzemében, lassan az első szállításra is sor kerül, a gyárat azonban hivatalosan tegnap adták át. A Sanyo a dorogi ipari parkban ötezer négyzetméteren üzemelő, 150 embert foglalkoztató gyárának területét és gyártókapacitását a napelemmodulok iránti dinamikusan növekvő európai (elsősorban német és spanyol) kereslet miatt hamarosan megduplázzák. Az üzem a jelenlegi 50 megawattos kapacitásával már most is a cégcsoport s a világ legnagyobb napelemeket gyártó üzemei közé tartozik, de ezt a közeljövőben szeretnénk a kétszeresére növelni, akárcsak az európai eladásokat - mondta Tadao Shimada, a Sanyo Clean Energy elnöke. A beruházás összértéke 2006 végére elérheti a 6,3 milliárd forintot, az alkalmazottak száma pedig a három-négyszáz főt is.

A dorogi üzemben a hagyományos kristályos napelemrendszereknél jobb hőtűrésű és ezért nagyobb hatékonyságú és kimenő teljesítményű HIT-fényelektromos modulok többféle (200, 205, 210 wattos) teljesítményre képes legújabb generációit szerelik össze. A Sanyo a hibrid technológia révén megnövelt teljesítményű, fényáteresztő, kétoldalas modulok mellett az európai piacra januárban vezeti be azokat a 270 watt teljesítményű napelemeket is, amelyeket ugyancsak Magyarországon állít majd elő.

Jelenleg csak összeszerelik a napelemmodulokat a Japánból érkező alapanyagokból, a közeljövőben azonban a termék fejlesztésében részt vevő mérnököket is foglalkoztatnának. Az üzem tevékenységét a későbbiekben légkondicionáló berendezések gyártásával bővítenék. A gyár egyelőre exportra termel, mivel éves kapacitását már lekötötték európai megrendelői. A hazai vásárlók legkorábban a tervezett bővítés után juthatnak hozzá a dorogi üzem termékeihez.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.