Újra angolkór

Az ember azt hinné, elmúlt a D-vitamin-hiány, az angolkór, a "csukamájolaj" korszaka (fél évszázada még e vitaminban gazdag olajjal tömték a gyerekeket). Erre tessék: kiderült, hogy szerte a világon a 65 év felettiek egyharmada D-vitamin-hiányban szenved.

Lakatos Péter professzor, a kérdés szakértője elmondta, hogy Magyarországon egyelőre nincs ilyen korrekt felmérés, ám a részadatok hasonló nagyságrendet igazoltak. Azt viszont pontosan tudjuk, hogy a magyar gyerekek 8-10 százaléka D-vitamin-hiányos.

Közismert, hogy a D-vitamin mennyisége egyenes arányban áll a szervezetet érő napsugár mennyiségével. Szaúd-Arábiában például a tetőtől-talpig csadorba burkolódzó nők 70 százalékának nincs elegendő D-vitaminja. Ahogy az ugyanúgy napsütötte, ám emancipált Olaszországban a felnőtt lakosság 15-20 százaléka D-vitamin-hiányos. Ez viszont a civilizáció "áldása": az emberek több időt töltenek autóban, irodában, lakásban, mint a szabad ég alatt.

Felsorolni is nehéz, hogy a D-vitamin-hiány mennyi bajt okoz: csontritkulást és csontlágyulást, fertőzésre hajlamot és izomgyengeséget. Ez utóbbi gyakoribb eleséshez, sérüléshez vezet - a D-vitamin-hiány miatt egyébként is törékenyebb csontozatú embereknél. D-vitamin-hiány vastagbél-, prosztata- és emlőrákra hajlamosít, de a szívet és az ereket is károsítja, hipertóniához vezet. Még a szénhidrát anyagcseréjét is befolyásolja - több lesz a cukorbeteg.

Pedig könnyen segíthetünk a problémán. Elég tíz percre, fedetlen fővel, karral a napra mennünk - ennyi idő elegendő a napi D-vitamin-igény kielégítéséhez. Persze a vitamin gyógyszer formájában is szabadon kapható, ám semmiképp se szedjük orvosi utasítás nélkül - túladagolása szövődményekhez vezethet!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.