Szili "gyermeki tiszteletét" fejezte ki a pápának

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke levélben gratulált az új pápának megválasztása alkalmából szerdán.

"Szent Péter 265. utódjául történt megválasztása alkalmából engedje meg, hogy a Magyar Országgyűlés és a magam nevében kifejezzem jókívánságaimat.
Bizonyos vagyok abban, hogy Szentséges Atyám értékőrző, az evangéliumi hagyományok tiszteletén alapuló jövőbeni tevékenysége is hozzájárul ahhoz, hogy mai világunk súlyos problémái enyhüljenek, s az egyház szociális tanításainak megfelelően csökkenjen az egyenlőtlenség a kontinensek, az emberek között" - írta a házelnök.

Szili Katalin levelében biztosítja XVI. Benedek pápát arról, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének elnökeként azon lesz, hogy Magyarország és a Szentszék közötti kapcsolatok az eddigiekne megfelelően töretlenül fejlődjenek a kölcsönös megértés jegyében.

"Kérem, Szentséges Atyám, fogadja legmélyebb gyermeki tiszteletem kifejezését" - zárul Szili Katalin levele.

Az Országgyűlés sajtóirodájának tájékoztatása szerint Szili Katalin vasárnap Rómába utazik, és részt vesz XVI. Benedek pápa hivatalos beiktatási miséjén.

Mádl: nagy horderejű személyiség lesz XVI. Benedek

Valószínűleg nagy horderejű és hatékonyságú személyiség fogja kormányozni a katolikus egyházat a következőkben - mondta Mádl Ferenc köztársasági elnök szerdán Ljubljanában az új pápa megválasztását értékelve.

A hivatalos szlovéniai látogatáson tartózkodó államfőt Ljubljanában érte annak híre, hogy kedden pápává választották Joseph Ratzinger bíborost, aki XVI. Benedek néven lép az április elején elhunyt II. János Pál pápa örökébe.

Mádl Ferenc szerda reggel magyar újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy XVI. Benedek személyében valószínűleg nagy horderejű és hatékonyságú pápa irányítja majd az egyházat a következőkben, ahogyan azt II. János Pál is tette. Az államfő az új pápa első nyilatkozatából kiemelte, hogy a katolikus egyház új vezetője aktív, cselekvő pápa kíván lenni az egyes személyek életének, hitéletének gazdagításában, de a társadalom, az egyes közösségek mindennapi gondjainak aktív támogatásában is.

A magyar államfő úgy vélekedett, hogy világszerte milliók várták örömmel XVI. Benedek pápaságának bejelentését; ez az öröm és várakozás nyilván abból fakad, hogy mindenki a különleges jelenségnek számító II. János Pál pápának azt az utódját várta, aki ugyanezt a csodát meg tudja ismételni.

A néhai II. János Pál érdemeit méltatva Mádl Ferenc hangsúlyozta, hogy nagyon mély hittel, emberi nagysággal, karizmatikus sugárzó erejével, tekintélyével világgá vitte az evangéliumi jó hírt. Nem maradt a Vatikánban, az egyházat nem a Vatikánból kormányozta, hanem az ősi apostoli magatartást felvéve elment a milliókhoz, és mindenütt növekvő éhség nyilvánult meg az iránt, amit hirdetett.

Mádl Ferenc szerint nem vitás, hogy nőtt az éhség, az igény a társadalomban, az egyes emberekben, a közösségekben, a nemzetekben az erkölcsi megújulás fontossága iránt, hogy békében, harmóniában éljen az ember saját magával, családjával. II. János Pál a béke és az emberi méltóság tiszteletben tartásának fontosságát is hirdette.

Mádl Ferenc a társadalmi együttélés szempontjából fontosnak mondta a cselekvő szolidaritás parancsának megélését: a szegények, betegek és elesettek iránti felelősséget gyakorolni kell. A magyar államfő szerint nagyon fontos, - és valószínűleg sokan ezt látják a következő pápa üzenetében -, hogy a nagy vallások közötti ökumenikus szeretetben való együttműködést az új pápa folytatni fogja; annál is inkább, mert XV. Benedek, akinek folytatásaként az új pápa a XVI. Benedek nevet felvette, a béke pápája volt.

A magyar államfő megjegyezte, hogy XVI. Benedek néhány első szava arról szólt: az egyes ember és az egyházi közösség felelőssége, hogy részt vegyen a társadalmi élet közös gondjainak megismerésében, átélésében és a nehézségek feloldásában való cselekvésben. Az új pápa a jó értelemben vett politikai cselekvés szükségességét, társadalmi felelősségét hangsúlyozta; nem a klérusét, hanem a különböző egyházak és a katolikus egyház tagjainak személyes felelősségét a közéletben, a társadalmi életben - ezt is ki lehetett érezni XVI. Benedek szavaiból - tette hozzá Mádl Ferenc. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.