Zimbabwe támogatását sürgeti az AIDS elleni harcban az UNICEF

Zimbabwe jóval kevesebb nemzetközi támogatást kap az AIDS elleni harchoz, mint Afrika más országai, pedig minden negyedórában meghal egy gyermek a szerzett immunhiány okozta betegségekben - jelentette ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) főigazgatója csütörtökön.

"A világnak különbséget kell tudni tennie a zimbabwei politika és az emberek között" - mondta Carol Bellamy az afrikai országról, ahol a világon az egyik legmagasabb a HIV-fertőzöttek száma és a gyermekhalandóság mértéke is egyre emelkedik, miközben az elmúlt öt évben súlyos gazdasági és társadalmi problémákkal is küzd az ország.

"A cunami áldozatai által kiváltott nemzetközi adakozókedv valóban lenyűgöző volt, de a halálos krízissel nap mint nap szembesülő zimbabwei gyerekek számára a forrás már kiapadt" - tette hozzá.

Az UNICEF közlése szerint 2004-2005-ben Zimbabwe egyáltalán nem kapott AIDS-támogatást a térség két fő segélyezőjétől, George Bush amerikai elnök sürgősségi AIDS-segélyezési tervétől és a Világbank afrikai HIV/AIDS programjától, és alig kapott segélyt az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni harcot segítő Világalaptól is. A három szervezettől kapott támogatásokból Dél-Afrikában átlagosan 74 dollár jut egy-egy betegre, míg Zimbabwéban mindössze 4 dollár - hangsúlyozta a Gyermekalap.

Zimbabwéban az UNICEF adatai szerint az öt évnél fiatalabb gyermekek halálozási aránya 1990 óta másfélszeresére nőtt, így minden nyolc születésre jut egy halálozás; minden ötödik zimbabwei gyermek árva, és 2005-ig 160 ezer gyerek fogja elveszíteni szülőjét.

(MTI/Reuters)

Zimbabwei AIDS-árvák orvosi ellenõrzésen
Zimbabwei AIDS-árvák orvosi ellenõrzésen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.