Répássy és az NBH: ezúttal bíróság előtt

A Fidesz képviselője szerint packázott a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) a brókerbizottság négy ellenzéki tagjával: a bizottság megszűntéig húzták az időt, hogy ne kelljen kiadni a képviselők által kért lehallgatási jegyzőkönyveket. Mindezt tegnap a Fővárosi Bíróság előtt jelentette ki Répássy Róbert képviselő, aki társaival azért nyújtott be keresetet, hogy a bíróság mondja ki: joguk van megismerni az 595 jegyzőkönyvet, amely tudomásuk szerint a brókerbotránnyal kapcsolatos adatokat tartalmaz. Az NBH jogi képviselői kijelentették, hogy nem tagadták meg a betekintést, csupán azt kérték: a képviselők jogállásáról szóló törvénynek megfelelően a bizottság maga és ne egyes képviselők indítványozzák az iratok kiadását. Répássy szerint erre nem volt szükség, ezért az NBH jogsértően járt el.

A tárgyaláson kiderült, hogy az 595 jegyzőkönyv egy részének titkosságát feloldották, és azokat átadták a nyomozó hatóságnak. Utóbbiak képviselője elmondta: náluk az összes dokumentum fellelhető, de változatlanul titkos minősítéssel, s ezek egy része nincs kapcsolatban a brókerbotránnyal. Répássy felvetette, hogy miként lehet egy dokumentum egyszerre titkos is, meg nem is, ám erre nem kapott választ. Az NBH jogi képviselői azt firtatták, hogy Répássyék miért nem az ügyészségtől kérték a brókerüggyel összefüggő - már nem titkos - lehallgatási anyagokat.

A per előzménye, hogy a brókerbizottság négy tagja - Demeter Ervin, Szíjjártó Péter és Répássy Róbert (Fidesz), illetve Font Sándor (MDF) - két kísérletet tett arra, hogy betekintsen a lehallgatási jegyzőkönyvekbe, amelyek egy részét korábban a bizottságot vezető Demeter már olvashatta. A képviselők egyrészt arra hivatkoztak, hogy az eseti bizottság tagjaként jogosultak az államtitok megismerésére, másrészt az állam- és szolgálati titokról szóló törvény lehetővé teszi, hogy a titokgazda megismerési engedélyt adjon ki. A titkosszolgálatot irányító politikai államtitkár döntése alapján azonban az iratokat nem adták ki a váratlanul az NBH-ba látogató képviselőknek. Erre válaszul ők - április 19-én, vagyis egy nappal a brókerbizottság megszűnése előtt - bírósági keresetet nyújtottak be.

A bíróság előtt tegnap az NBH képviselői kijelentették: miután a brókerbizottság megszűnt nincs akadálya annak, hogy Répássy vagy más képviselő megismerési kérelmet terjesszen be, és azt el fogják bírálni. Répássy továbbra is azt kéri, hogy a keresetének megfelelően betekinthessenek a jegyzőkönyvekbe. Pataki Árpád bíró a tárgyalást elnapolta, s a jövő héten hirdet ítéletet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.