Natúrpark a határ két oldalán

A környék adta természeti, kulturális és történelmi értékekre alapozva szeretné kialakítani a Nagy-Milic Natúrparkot három magyarországi és négy szlovákiai település a határ mentén.

Füzér polgármestere, Horváth Jenő lapunknak elmondta: a kezdeményezést a térség településeinek, vállalkozásainak és civil szervezeteinek összefogásával, területfejlesztési projektként szeretnék végrehajtani. Magyar részről Füzér, Pusztafalu, Hollóháza, a szlovák területről pedig Nagyszalánc, Szalánchuta, Eszkáros és Újszállás vesz részt a programban. A füzéri polgármester bízik benne, hogy pályázatukat kedvezően bírálják el az Európai Unió döntéshozói, hiszen az elképzelés kivitelezéséhez szükséges támogatás java részét EU-forrásokból várják. További pályázatok révén pedig a két ország központi hatóságaitól remélnek segítséget.

A program résztvevői szerint a natúrpark majdani sikeres működéséhez hozzájárulhatnak a térség már most is sokakat vonzó látnivalói. Az országos kék túra útvonala például a Nagy-Milictől indul, a folyamatos felújítás alatt álló füzéri vár pedig rendkívül látogatott.

A szlovákiai Nagyszalánc polgármestere, Ladislav Harda hozzáfűzte: a határ két oldalán összesen 15 ezer hektáron terül el a natúrpark kialakítására kiszemelt terület. A beruházástól elsősorban a turizmus fejlődését, valamint a munkahelyek számának növekedését várják, a munkanélküliek aránya ugyanis a határ túloldalán is rendkívül magas. A program lebonyolítására a határ két oldalán egy-egy egyesületet alapítanak, amelyek folyamatosan összehangolják tevékenységüket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.