Búcsút inthetünk a szabványcsomagolásnak

Ismeri ön a 0,568261 literes kiszerelésű tejet? Na és a 22,6796185 dekás vajat? Nem? Kár! A britek elég jól ismerik - legfeljebb egypintes és félfontos néven. De hamarosan bárki majdnem bármilyen kiszerelést megismerhet az EU-ban: kis túlzással csak a családi fotóalbumokból is jól ismert 0,75 literes bor áll még sokáig az asztalunkon.

A brüsszeli bürokraták talán ma sem a búzadara és a morzsolt csemegekukorica kiszerelésével töltenék napjaikat, ha egy németnek az 1970-es években nem jut eszébe a Cassis de Dijon nevű francia feketeribiszke-likőr importja. Ám ebből galiba kerekedett: az akkor még bonni hatóságok nem adták meg a behozatali engedélyt, mert a Cassis de Dijon alkoholtartalma - likőr létére - nem haladta meg az NSZK-ban előírt 25 százalékos szintet. A vita az Európai Bíróságon dőlt el, amely előírta: nem lehet egyik tagállamban sem visszautasítani a másik tagországban jogszerűen gyártott és forgalmazott terméket. Ezen aztán a göngyölegipar is elgondolkozhatott.

Az Európai Bizottság három éve a 60-as és 70-es években nagy műgonddal előírt szabványcsomagolások csaknem teljes liberalizálását javasolta - a borok, az égetett szeszek, az azonnal oldódó kávé és a fehér cukor kivételével - a teljes termékkörre. A bürokrácia lebontásának jegyében támogatta a javaslatot a brüsszeli szentháromság másodikja, a tagállamok tanácsa is, az Európai Parlament (EP) pedig májusban bólinthat rá. Megkérdezték az európaiakat is, és kiderült: noha megbarátkoztak már a szabványokkal, nem ellenzik a felszabaduló választékot.

Az EP - a francia konzervatív Jacques Toubon jelentésének formájában - megtartaná az őrölt kávé, a vaj, a só, a rizs, a tészta és a tej esetében a szabványokat; az előre csomagolt kenyérre, a kenhető zsírokra és a teákra vonatkozóan pedig azt, hogy kiszerelésüket a tagállamok maguk szabályozzák.

Vigyázat! Az élelmes forgalmazók úgy kínálhatnak majd látszólag olcsóbb terméket, hogy valójában alig észrevehetően csökkentik a kiszerelést. A parlament szerint ez főleg az egységár feltüntetésére nem kötelezett kisboltokban vásárlókat, köztük is a fogyatékkal élőket, az időseket fenyegeti. A Toubon-jelentés másik fő aggodalma: hátrányba kerülhetnek a kis- és középvállalkozások, hiszen teljesen felborul a csomagolási gyakorlatuk. Igaz, olyan brüsszeli döntés talán még sosem született, amellyel mindenki kivétel nélkül jól járt.

Csak a borok maradnak egységüvegben?
Csak a borok maradnak egységüvegben?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.