Elvonókúra a fővárosban

Napról napra változik, mekkora összeget vonnak el a kulturális intézményektől, hogy pótolják a főváros 9 milliárdos hiányát. Az összeg volt már 1,8 milliárd, majd 1,7 milliárd. Tegnap arról értesítette a főjegyző a kulturális ügyosztályt, hogy 2,7 milliárdnyi elvonással számoljanak.


"Valószínűleg nem lehetséges" - válaszolt Demszky Gábor főpolgármester a Nap-keltében pár napja arra a kérdésre, miként tud elvonni a főváros a kulturális intézmények idei támogatásából 1,7 milliárd forintot. A városvezető megerősítette, hogy készült olyan javaslat, amely szerint ilyen mértékű megtakarítás érintené a színházakat, művelődési intézményeket és a Fesztiválzenekart, de erről még vita folyik. A vita nem zárult le, sőt a politikusok között még csak most kezdődik. A városvezetés most meglepő fordulattal állt elő: az 1,7 milliárdot megtoldotta további 1 milliárddal.

A Thália Színház igazgatója, Megyeri László úgy számolja: ha a kezdeti 1,8 milliárdból 1,3 milliárdot a színházaktól akartak elvonni, akkor a 2,7 milliárd esetében ez 2,1 milliárdot jelentene. Mindez azért lenne furcsa, mert a főváros a színházait összesen 1,8 milliárddal támogatja. A többit így az állami forrásból kellene megtakarítani. Megyeri László már az 1,3 milliárdos verziónál is osztott-szorzott. A színházak július 31-ig működnek, eddig szólnak ugyanis a szerződések, amelyeknek felbontása nem spórolással, hanem további kiadásokkal járna. A szerződések teljesítésére és a meghirdetett műsorra több mint 1 milliárd forintot költenek el a teátrumok. Marad 787 millió forint. Ebből szeretett volna a Városháza 1,3 milliárdot megtakarítani. Nem túl életszerű, ahogy a 2,1 milliárd egyenesen nevetséges. - Elszabadult a pokol - jelentette ki az igazgató, aki mindazonáltal hangsúlyozta, egyáltalán nem zárkóznak el az intézményvezetők a struktúraátalakítástól, a támogatás reformálásától.

A fővárosi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke, Bőhm András nem volt bent tegnap a városházán, telefonon kapta az értesítést a főjegyző, Tiba Zsolt leveléről. Elképesztőnek tartja ezt a hírt, bár igazság szerint a korábbi számítások is megvalósíthatatlannak tűntek - nyilatkozta lapunknak. Bőhm András szerint ez az ügy a tréfa szintjére jutott, és mint mondta, ezt az elképzelést a városvezetésnek még át kell vernie a közgyűlésen. Ami nem lesz egyszerű, hiszen például Hiller István kulturális miniszter Steiner Pál frakcióvetetővel egyeztetve két napja kijelentette: a szocialisták ebben a formájában nem szavazzák meg a fővárosi költségvetést. Az "ebben a formában" fordulat még a korábbi összegről szólt.

- Nem kétséges, hogy szükség van megszorításokra, de nem ekkorákra. Az elmúlt hetek tanulsága: az intézményvezetők ettől egyáltalán nem zárkóznak el - tudtuk meg Bőhm Andrástól, bár úgy látja, a struktúra és a finanszírozás átalakítása hosszabb átfutást igényel.

Megkerestük a fővárosi koalíció politikusait, akik meglepve hallották az új hírt városházi tudósítónktól.

Kiürülhet a színházi kassza
Kiürülhet a színházi kassza
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.