Ellentétes a nemzetközi joggal az izraeli fal

Ellentétes a nemzetközi joggal az Izrael által Ciszjordániában emelt kerítés-rendszer - áll a hágai Nemzetközi Bíróság pénteken született, kötelező érvénnyel nem bíró tanácsadó véleményében. A bíróság a fal már elkészült részeinek lebontására szólította fel a Tel-Aviv-i kormányt, amely elutasította a határozatot.

"Az izraeli megszálló hatalom által emelt fal építése a megszállt, palesztin területeken - beleértve Jeruzsálemet és környékét -, valamint az azzal kapcsolatos intézkedések ellentétesek a nemzetközi joggal" - foglalt állást a taláros testület. A bíróság hivatalosan délután ismerteti tanácsadó jellegű véleményét.

"Izraelnek nincs oka arra, hogy meghajoljon ilyen képtelen döntés előtt" - kommentálta egy, nevének elhallgatását kérő, magas beosztású izraeli tisztviselő a hágai véleményt. A hágai Nemzetközi Bíróságnak "nincs illetékessége" arra, hogy megítélje a kerítés jogszerűségét - ismételte meg az izraeli kormány szóvivője a korábban már többször hangoztatott izraeli álláspontot.

"Az egyetlen döntés, amelyet az izraeli kormány figyelembe vesz, az izraeli legfelsőbb bíróság határozata" - jelentette ki Jószéf Tomi Lapid izraeli igazságügy-miniszter, aki azzal vádolta a hágai Nemzetközi Bíróságot, hogy tagjaiban előzetesen Izrael-ellenes vélemény fogalmazódott meg. Mint mondta, "legtöbbjük európai ország képviselője, az európai országok pedig ellenséges álláspontot foglalnak el" Izrael palesztinokkal kapcsolatos politikájával szemben.

Egy, ugyancsak névtelenül nyilatkozó palesztin illetékes ezzel szemben üdvözölte a döntést, amely szerinte "nagyszerű győzelem" palesztinok számára.

"Az EU változatlanul arra sürgeti Izraelt, hogy bontsa le a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben és környékén emelt védőfalat" - közölte pénteken az Európai Bizottság egyik szóvivője. "Az EU a maga részéről már többször aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a fal egyes szakaszai a megszállt területeken haladnak keresztül, ami ellentétes a nemzetközi jog rendelkezéseivel" - jelentette ki a szóvivő. Hozzátette, hogy a brüsszeli bizottság értesült a hágai bíróság állásfoglalásáról, amely a jelek szerint megerősíti ezt az álláspontot; ennek alaposabb tanulmányozásához azonban még időre van szükség.

A Háárec izraeli napilap és egy palesztin internetes oldal is beszámolt arról, hogy a bíróság tizennégy tagja foglalt állást Izrael ellen, s csak az amerikai bíró szavazott Izrael elmarasztalása ellen.

(MTI)

A fal egy fõútvonalat vág ketté Kelet-Jeruzsálemben
A fal egy fõútvonalat vág ketté Kelet-Jeruzsálemben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.