Orbán: Jó szerződést kötöttem!

Orbán Viktor aláírta a Fidesz szövetségeseivel a választási szerződést.

Elindult a mesterhazyattila.hu

Egy kicsit késett - vagy sokáig szöszmötölt - az MSZP miniszterelnök-jelöltje honlapjával, de most előálltak vele.

Orbán első ígérete

Orbán Viktor kihagyja a választási kampányból a most következő ciklust, mint szóra sem érdemest.

Forradalom előtti hangulat - Orbán kötéltánca

Akár választási retorika, akár hosszú távú stratégia az alapja, Orbán fordulatretorikája nagyon kockázatos - írja a Der Standardban Josef Kirchengast.

Gyurcsány: Orbán húsz éve fél tőlem

Gyurcsány Ferencnek a magyar baloldal ügye fontosabb, mint az, hogy májusban ki lesz az MSZP frakcióvezetője vagy pártelnöke. Nem is jelentkezik e posztokra.

 

Van a Fidesznek választási programja

Orbán Viktor szerint ma jóformán mindenki egyet akar Magyarországon: változást. A Fidesz elnöke pártja pénteken nyilvánosságra hozott választási programjában azt írja, a munkát, az otthont, a családot, az egészséget és a rendet kell a középpontba helyezni. A következő kabinetnek a nemzeti ügyek kormányának kell lennie.

A Fidesz választási programját pénteken fogadta el a párt választmánya. Ebben Orbán Viktor gyakorlatilag megerősíti és felidézi a február 5-i országértékelő beszédében elhangzottakat, amikor meghirdette a nemzeti ügyek politikáját. A program is ezt a címet viseli.

Orbán Viktor a dokumentumban úgy vélekedik, a változás iránti egységes akarat teheti végre erőssé Magyarországot, és képessé arra, hogy egyszer s mindenkorra túllépjen az elmúlt nyolc év kudarcain.
"Lezárhatunk egy korszakot, amelynek csalódásai abból fakadtak, hogy a kormányzati politikát egyre inkább magáncélok és üzleti érdekek határozták meg" - írja, példaként említve a BKV-nál történt visszaéléseket, a sukorói földügyletet, illetve a költségvetési adatok "rendszeres meghamisítását". Ezek szerinte aláásták Magyarország nemzetközi tekintélyét.

Hangsúlyozza, a jövőben a politikának magáncélok és magánérdekek helyett közös célokat és érdekeket kell szolgálnia: olyan kormányra és kormányzásra van szükség, amely ismét az emberek és a mindennapi élet problémái felé fordul, és olyan politika kell, amely a mindenki számára fontos közös értékeket építi, fejleszti, elérhetővé teszi.

A munka és az otthon mellett kiemeli a család, az egészség és a rend értékét. Orbán Viktor véleménye szerint a politika akkor találhat vissza a mindennapi élethez és az emberekhez, "ha a mindannyiunkat összekapcsoló értékeket: a munkát, az otthont, a családot, az egészséget és a rendet helyezzük a középpontjába".

Magyarország akkor tudja összeszedni az erejét - folytatja -, akkor tud kilábalni a válságból, és megindulni egy sikeresebb jövő felé, ha lesznek nemzeti ügyei, amelyekért az emberek együtt tudnak küzdeni, amelyekkel mindenki, de legalábbis a nagy többség azonosulni tud.

Ezért a politikának és a kormányzásnak a jövőben mindig azokat a nemzeti ügyeket kell képviselnie, amelyek minden magyar, de legalábbis a nagy többség számára fontosak; Magyarország következő kormányának tehát a nemzeti ügyek kormányának kell lennie - szögezi le a Fidesz elnöke.

A nemzeti ügyek közé - amelyeket a választási program öt külön fejezetben tárgyal - a gazdaság talpra állítása, a rend, valamint a szociális biztonság megteremtése, az egészségügy megmentése és a demokratikus normák helyreállítása tartozik.

'Magyarországot ismét tisztelni fogja a világ'

A pártelnök kitér arra is, hogy a nemzeti ügyek kormányának fontos feladata lesz megújítani szövetségét a Nyugattal, erősebb kapcsolatokat teremteni Amerikával, és új alapokra helyezni viszonyát a keleti országokkal is, s Magyarországot meghatározó szereplővé tenni egy közép-európai együttműködésben. Szerinte olyan kormány kell, amely képes ösztönözni a nemzetközi befektetéseket azzal, hogy bebizonyítja: "komolyan vesszük a munkahelyteremtést, és lehetővé tesszük, hogy a vállalkozók befektessenek, gyarapodjanak nálunk". "Én hiszem, hogy képesek leszünk közös értékeinket a nemzeti ügyek politikáját megvalósító, erős kormányzással érvényesíteni, és akkor Magyarországot ismét tisztelni fogja a világ" - zárja Orbán Viktor.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.