Disszonáns hang a gyászkórusban

A világsajtó csaknem egyöntetűen a múlt század legnagyobb brit drámaíróját gyászolta Harold Pinterben.Akad azonban, aki kétségbe vonja nagyságát.

Ezt nem szabad félbehagyni!

Ha eleged van a mai problémákból, ha elvesztetted a hitedet, ha nem látsz reményt, hogy valaha is jobb lesz a világ, sajnos nincs számodra vigasztaló hírünk – de tudod, mit? Ugorj két évezredet! Megoldást nem találsz ugyan, de legalább mások küzdelmét átélheted – és ebből legalább fel lehet ébredni.

Twitter-balhé a német parlamentben

Kisebbfajta botrány kavarodott egy bedrótozott német parlamenti képviselő blogger szemszögből több mint teljesen normális eljárásából: a CDU egyik képviselője, tizenöt perccel a hivatalos eredményhirdetés előtt világgá kürtölte a Twitter mikroblogrendszeren, hogy Horst Köhlert már az első fordulóban ismét államfővé választotta a szövetségi gyűlés.

Könyvvel sem könnyebb

De nem csupán arra nincs garancia, hogy eladják a könyveket: arra sincs, hogy egyáltalán megpróbálkoznak ezzel. Boldogult kiadó koromban álruhás vásárlóként többször is kerestem a boltokban saját, vadonatúj könyveinket. NolBlog

A síron túli halhatatlan: Anne Frank

A naplót megjelenése óta számos kritika éri, megkérdőjelezik, hogy beleszorulhat-e a tizenhárom éves kislányba ennyi stratégiai és irodalmi érzék. Gyanús a letisztult, minimalista technika. NolBlog

 

Válságos időben is hódit az irodalom

A nemzetközi pénzügyi válság ellenére harmincnyolc ország kiadói standjait mintegy 147 000 látogató tekintette meg, ide értve a majd háromezer külföldi akkreditált újságírót is. Egyes értékelések szerint a friss könyvtermés iránti változatlan érdeklődést a gazdasági válság sem ingathatta meg, más vélemények szerint az állhat a kiemelkedően magas látogatottság hátterében, hogy szűkösebb időkben vélhetően nagyobb igény mutatkozik a szellemi muníció iránt.

Seifert Ibolya a Lipcsei Vásárok magyarországi képviselője a március 12 és 15 között lebonyolított esemény kapcsán elmondta, hogy az irodalom és az írók világa változatlanul vonzó az igényes műveken szocializálódott és a könyvolvasáson felnőtt európai olvasók számára.

- Lipcse a német egyesítés óta óriási változásokat élt meg, hihetetlen infrastrukturális fejlesztéseken esett át, s mindebből kiemelkedik az egyedi architektúrájú Lipcsei Vásárközpont. Jóleső volt látni, hogy miközben a világ a bankcsődökről beszél és kommunikál, Lipcsében ez év tavaszán még a könyv számított főszereplőnek.
Mindegy, hogy nyomtatott, vagy elektronikus, a nemzetközi gazdasági válság ellenére, felnőtt vagy gyermek olvasó egyaránt igényli a míves alkotásokat. A szak- és szépirodalom együttes megjelenése, továbbá az ifjúság olvasási kedvének további felkeltésére szervezett számos nagysikerű program, mind a Lipcsei Könyvvásár folyamatosan növekvő nemzetközi elismertségét erősítik. A hagyományos magyar részvételt ebben az évben a Magyar Könyv Alapítvány és a berlini Collegium Hungaricum közösen szervezte, elsősorban magyar írónők műveinek bemutatásával. A „kis nyelvek- nagy irodalma” programsorozat keretében Bódis Kriszta, Bán Zsófia, Kiss Noémi, Lovas Ildikó és Forgó Léda szerepeltek.

A német egyesítés 20. évfordulója jegyében rendezett „Merre tartasz Európa ?” című irodalmi beszélgetésen részt vett Konrád György is, a moderátor pedig Dalos György. Esterházy Péter ugyanitt német nyelven olvasott fel részleteket a most megjelent „Semmi művészet” c. művéből.

Ugyancsak idevágó hír, hogy a német egyesítés 20. évfordulójára külön projekttel készül a Collegium Hungaricum, „Német egység a Balatonnál„ elnevezéssel, melyről első alkalommal Lipcsében adtak bővebb tájékoztatást. E program keretében mutatják majd be, hogy az immáron legendássá vált balatoni találkozók, hogyan segítették elő az ország egységének helyreállítását. A privát, írásos és filmes emlékek összegyűjtése után, az októberi ünnepségsorozat alkalmával könyvet készülnek kiadni, de egy külön tematikus kiállítást is szerveznek majd a kerek évfordulóra, sőt a hírek szerint Forgács Péter dokumentumfilmet forgat majd a híres, balatoni ”egyesítő „ nyarakról.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.