Valentin nap: nem csak szerelmeseknek

Régen csak angolszász filmekben láthattuk, ma már hazánkba is begyűrűzött a Valentin napi őrület, annak minden hozadékával együtt. Bombasztikus virágcsokrok, lufihegyek, édességek, csak a pénztárca és persze az ízlés szabhat határokat. Ki beleveti magát a giccsparádéba, ki fanyalogva próbálja kivonni magát az ünnepi forgatagból.

Szerelem vagy üzlet?

Egy frissen közzétett kutatás eredményei szerint a kanadaiak jelentős része szerint a Valentin-nap túlságos kommercializálódott ünneppé vált. Ennek ellenére sokan tervezik, hogy apró ajándékokkal, romantikus programmal kedveskednek párjuknak - írja az ELTE TÁTK Hírlevele.

Bár február 14-e hivatalosan a szerelemről szól, lássuk be, ma már éppen annyira a kereskedők napja is. A Synovate kutatása szerint a kanadaiak háromnegyede úgy érzi, a szerelem ünnepe túlságosan is kereskedelmi jelleget öltött. Az ünnephez közeledve ugyanis mind több kereskedő emeli a tipikus ajándéknak szánt virágok, desszertek és romantikus ajándéktárgyak árait . S noha a többség elítéli e üzletpolitikát, mégis a megkérdezettek közel fele konkrét tervvel rendelkezik február 14-ére. Tízből kilencen partnerükkel, egynegyedük pedig családi körben, gyermekeivel ünnepli Valentin napját.  A többség romantikus vacsorával készül, de vannak, akik ezen felül virággal és édességgel is kedveskednek és vannak, akik romantikus utazással ünnepelnek.

A kereskedők jó része természetesen elégedett lehet. Az ünneplők mintegy fele 50, közel harmada 100-150, 6 százaléka pedig 200 dollár fölötti összeget tervez költeni kedvesére szerelme jeléül. A többség természetesen partnere, negyedük gyermeke, 8 százaléka szülei, 2 százaléka udvarlója, sőt a válaszadók 1 százaléka még a főnöke számára is vesz ajándékot.

Ki fizet?

Sokan már jó előre megtervezik, milyen ajándékkal lepik meg kedvesüket. De vajon ki mit gondol arról, kinek a feladata az ajándékozás?

A válaszadók fele természetesen szerint együtt érdemes kitalálni mivel ünneplik a szerelem napját , a nőkre  különösen jellemző ennek az ő feladata a tervezés. És ki állja a cehhet? A válaszolók 40 százaléka szerint a közös tervezés mellett a költségek is közösek, míg ugyanennyien úgy gondolják (a férfiaknál az arány 73 százalék) a költséget ők állják.

Giccses lánykérés?

A kutatás során a Valentin nappal kapcsolatos attitűdöket is feltérképezték. Kinek mennyire fontos a Valentin nap, és annak megünneplése? Mi számít túlzásnak? Mi van azokkal, akiknek éppen nincs párjuk?

Nem meglepő módon a nők számára fontosabb a szerelem ünnepe, így az ünnepléssel kapcsolatos elvárásaik is nagyobbak. A válaszolók 20 százaléka (zömében férfiak) azt mondták, párjuk csalódott lenne, ha nem készülne valami romantikus meglepetéssel, míg a válaszolók negyede (zömében nők) saját csalódottságuknak adna hangot, ha meglepetés nélkül maradna Valentin napján.

Érdekes módon, míg a válaszadók fele kifejezetten romantikusnak tartana egy február 14-ei eljegyzést, addig elcsépeltnek és giccsesnek tartaná, ha aznap hallaná/ mondaná először, hogy „Szeretlek!”.

Akinek pedig éppen nincs párja annak sem feltétlenül kellemetlen a szerelmesek napja, a válaszadók bő negyede gondolja így. A szakításra nincs optimális időpont, ám a megkérdezettek szerint jobb Valentin napja előtt megejteni, mint utána...

Minták a Valentin-napi léggömbön
A vendor arranges balloons for Valentine's Day at a shop in Beirut, February 12, 2010. REUTERS/Cynthia Karam (LEBANON - Tags: SOCIETY)
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.