Munka mindenekelőtt?

Az üdülés jó alkalom arra, hogy megszabaduljunk a munkahelyi stressztől, mégis világszerte csak a munkavállalók kétharmada veszi ki az összes szabadságát. A magyaroknak nem kell szégyenkezniük: az előkelő harmadik helyen végeztek – derült ki a Reuters brit hírügynökség és az Ipsos közös felméréséből.

Odavész egy kultúra – se brit, se indiai

Kalkutta, India. – Ha ellátogat az ember a Lawrence D’Souza nevét viselő öregek otthonába, eltűnőben lévő világgal találkozik.

Alulreprezentáltak a nők a médiában

Egy friss felmérés szerint a nők mind műsorvezető-riporterként, mind híralanyként alulreprezentáltak a médiában, ráadásul a sajtó anyagok sztereotip, sokszor valótlan képben tüntetik fel őket.

Online is érvényesülnek a társadalmi egyenlőtlenségek

A közhiedelemmel ellentétben nem függ az iskolázottságtól és a jövedelemtől a háztartások szélessávú internetkapcsolattal történő ellátottsága.

Fukuyama és a "keleti szél"

Hogy mi volt az amerikai közgazdász-szakma totális fiaskójának oka? Fukuyama erre is választ ad. A legfelkapottabb amerikai közgazdászok nem tudták megőrizni szakmai integritásukat. Tömegesen váltak a Wall Street foglyává.

 

Üvegplafon hátráltatja a brit nőket

Egy friss brit felmérés eredményei szerint alacsony önbizalom és ambíció jellemző a brit női munkavállalókra. Többségük hisz az üvegplafon létezésében, és szeretné, ha a cégek pozitív ösztönzőkkel segítenék a nők karrier aspirációit.

A brit Institute of Leadership and Management (ILM) friss felmérése szerint a női munkavállalók háromnegyede hisz abban, hogy létezik egy láthatatlan üvegplafon, ami megakadályozza, hogy szakmájában magas beosztást érjen el.

Míg Nagy-Britannia munkaerejének közel felét a nők adják, addig az angol tőzsde (FTSE) száz legnagyobb cége csupán 12 százalékának élén találni nőt. A szigetországban jelenleg is a politika és az üzleti szféra egyik fő kérdése, hogy milyen ösztönzőkkel lehetne a nők arányát növelni a felsővezetők körében. A javaslatok között van a „női kvóta", azaz a nők arányára vonatkozóan kötelező keretszámok bevezetése is. A kvóta ötletével majdnem minden második nő egyetértene, míg a férfiak körében csak minden negyedik tartaná célravezetőnek a keretszámokat.

Az ILM szakértője, Penny de Valk szerint a női kvóta alkalmazása kemény lépésnek tűnik. Mint mondta, Norvégiában például sikerrel alkalmazták, ám nem szabad elfelejteni, hogy a pozitív mutatók elérése önmagában kevés, a tartós eredmények érdekében mélyrehatóbb változásokra is szükség van. Erre utal, hogy a felmérés szerint az önbizalom hiánya, az alacsonyabb karrierremények is felelősek azért, hogy egy nő lassabban jut el ugyanazon pozícióba, mint egy férfi. A kutatás szerint a nők fele fogalmaz meg kétségeket saját képességeivel kapcsolatban, míg a férfiak körében ez csak tízből három munkavállalóra jellemző. Ugyanígy a nők közül csak 50 százalék bízik abban kezdő munkavállalóként, hogy vezető beosztást érhet el, de a férfiak kétharmada vág bele szakmai pályafutásába ilyen aspirációkkal - írja az ELTE TÁTK hírlevele.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.