Megdőlnek a nemekkel kapcsolatos tabuk Indiában

Shobhaa De, a Bombay Times, illetve az Asian Age neves kolumnistája, akinek nemrég jelent meg Európában is – számos tabut döntögető – regénye, a Csillagok éjszakája, hosszú interjúban kommentálja az indiai parlament Felsőháza által március 9-én elfogadott törvényt, amely bevezeti a női kvótát, s ezzel az amúgy 8 százaléknyi női képviselő számát 33 százalékra emeli.

Mintegy 90 millióan beszélik a pandzsábi nyelvet!

India Pandzsáb államának parlamentje arról határozott, hogy második hivatalos nyelvi státuszt kér a pandzsábi nyelvnek minden olyan indiai államban, ahol jelentős szikh kisebbség él.

Óriási piacot jelent India a webes befektetőknek

Indiában azt remélik, hamarosan az ország számos kisebb nyelvén is lehet majd netezni.

Felemelkedőben lévő nagyhatalom?

Kétféle indiai van – állapítja meg a Delhiben megjelenő angol nyelvű lap kommentárja –: az egyik, aki az ország 63 éves történetét egybefüggő diadalmenetnek látja, s akinek szeme előtt egy felemelkedő nagyhatalom sikersorozata lebeg.

Az angol kifejezések hindi megfelelője...

Évente több ezer angol, jórészt tudományos és technológiai kifejezésekre kell hindi megfelelőt találnia egy bizottságnak Indiában.

 

Templomot szentelnek az angol nyelvnek

Egy indiai aktivista ötlete nyomán templomot szentelnek az angol nyelvnek. Az ötletgazda dalit származású, vagyis kaszton kívüli, véleménye szerint pedig az angol jelenti a kiemelkedés lehetőségét.

Az „Angol nyelv Istennőjének" (angolul „Goddess English") szentelt templom gondolata furcsán hangozhat a legtöbb ember számára, pedig erről számol be a Wall Street Journal egyik cikke. A magyarázat az ötletgazda Chandra Bhan Prasad indiai aktivista származásában rejlik. Prasad ugyanis dalit származású, vagyis a kasztrendszer alkotmányos eltörlése előtt kaszton kívülinek, érinthetetlennek tartották. A dalit ma e csoportnak az egyik hivatalos elnevezése.

Prasad szerint az angol nyelv jelenti a kiemelkedés lehetőségét minden dalitnak. Úgy véli, az indiai nyelvekbe túl mélyen beleívódott a kasztokban való gondolkodás, és csak az ezekhez képest semleges angol nyelv segítheti a legszegényebb indiai rétegek felemelkedését.

Prasad mégsem angol nyelviskolát épít, mert a milliós tömegek taníttatásához nincs meg az anyagi háttere. Az „Angol nyelv Istennőjének" szentelt templomot gesztusnak szánja, amely szimbolikusan jelzi a dalitok számára az angol nyelv fontosságát. Az épület tervei még nem véglegesek; szerepel köztük billentyűzet alakú lépcsőzet és töltőtoll alakú dekoráció a templom tetején - írja a nyest.hu.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.