Spanyolországban üdül Mengele tanítványa

Nem sokon múlt, hogy horogra akadjon a hírhedt "mauthauseni mészáros" - a kilencvenegy éves Aribert Heim azonban ismét meglépett az igazságszolgáltatás elől.

Michnik Elie Wiesellel vitázik

Újabb - feltehetően nemzetközi vitát kiváltó - könyvet jelentetett meg a napokban Jan Gross. A történész Félelem (Fear) címmel folytatta a tragikus lengyel-zsidó viszony történetét.

Az osztrák református egyház tiltakozik David Irving budapesti meghívása ellen

"Az egész református közösség arculcsapása az a tény, hogy David Irving, Európa egyik legaktívabb történelemhamisítója fj. Hegedűs Lóránt jóvoltából egyházi fórumon tarthatott előadást".

Becsületből mentett életek

Minél többet beszélünk a vészkorszakról, annál szembetűnőbb, mennyi mindent nem tudunk még róla. Létezik, hogy a magyar sajtó évtizedekig egyetlen szót sem írt Raoul Wallenbergről? És ki volt az a katonatiszt, aki Zuglóban sok száz zsidó honfitársunk életét mentette meg?

Pius priusza

A Szentszék XII. Pius pápa boldoggá avatására készül. A kérdés: szemet hunyt-e a néhai Pacelli pápa a holokauszt felett? A vatikáni levéltár választ adhat.

 

Megvan a kalocsai támadó

Nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett az fiatal nő, akit a kalocsai holokauszt emléknapok záró rendezvényén megdobtak a helyi zsidó temetőben. Megvan a tettes.

Csütörtökön délután négy órától a felújított kalocsai zsidó temetőben közös gyászünnepséget tartottak Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek és Schweitzer József nyugalmazott főrabbi részvételével. A rendezvényt rendőrök és polgárőrök biztosították. A temetőben sokan voltak: helybeliek, az emléknapokra hazaérkezett holocaust-túlélők és leszármazottaik.

Fél öt tájban egy 22 éves New York-i nő, aki a tömeg szélén, egy sír mellett állt az édesanyjával, ütést érzett a homlokán, majd a sérült bőrfelület vérezni kezdett. Egy, a közelben lévő orvos azonnal elvitte a kalocsai kórházba, ahol megvizsgálták és három öltéssel összevarrták a felszakadt bőrt. Sérülése nyolc napon belül gyógyul, nincs veszélyben, miután ellátták, elhagyta a kórházat.

Az ünnepséget a támadás nem zavarta meg, mivel a sérülést szenvedett nő nem csapott zajt, és gyorsan elhagyta a helyszínt – tájékoztatott Magóné Tóth Gyöngyi, az emléknapok szervezője. A kalocsai, illetve a Bács-Kiskun megyei rendőrök nyomozást indítottak az ügyben. Mihályné Bornemisza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője érdeklődésünkre elmondta: péntek délelőtt a helyszínelés még tartott, a rendőrök próbálták kideríteni, mi okozhatta a sérülést, és honnan jöhetett a támadás.

Magóné Tóth Gyöngyi kérdésünkre úgy nyilatkozott: előzőleg nem kaptak semmilyen fenyegetést, a kétnapos rendezvénysorozat addig zavartalanul zajlott le. A szervező úgy fogalmazott: személy szerint nagyon sajnálja, hogy valaki tönkretette a megrendítő visszaemlékezést. Arról, hogy ki és miért támadhatta meg a gyászünnepséget, nem kívánt találgatásba bocsátkozni. Sem a sérülést elszenvedett fiatal nő, sem a szintén jelen lévő édesanyja nem kívánt nyilatkozni a történtekről.

Pénteken el is fogták a sérülést okozó férfit. A rendőrök a déli órákban gyanúsítottként hallgatták ki az 54 esztendős férfit, aki a megemlékezés helyszíne, a kalocsai zsidó  temető közelében él - közölte Mihályné Bornemisza Eleonóra. Az elkövető beismerte tettét, melyet azzal indokolt, hogy zavarta az addigra már második napja tartó holokauszt-emléknapok "hangos zenéje". Ezért az istentisztelet közben egy anyacsavart dobott az emlékezők felé.

A nyomozás során arra is fény derült, hogy a férfi folyamatos  orvosi kezelés alatt áll és tettét megelőzően alkoholt is  fogyasztott - mondta a sajtóügyeletes.

Hozzátette: a gyanúsítottat nem vették őrizetbe, szabadlábonvédekezhet. Mivel cselekményével komolyabb sérülést is okozhatott volna, ellene súlyos testi sértés kísérlete miatt folyik eljárás.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.