Édes nők!

A rossz nyelvek szerint minden másképpen történt mint ahogy azt a gasztronómia felkent tudorai állítják: a nőknek voltaképpen semmi közük az igazi cukrászati művészet születéséhez!.

Fizetsz, amennyit gondolsz

Bécs belvárosában működik egy pakisztáni étterem, a Wiener Deewan, ahol annyit eszik az ember, amennyit kedve tartja, és annyit is fizet, amennyit akar. Jó az étel, jó a hangulat, jó az ügy - és nincs turpisság. Videó

Az évezred kilencedik tojásfestése

Friss juhtúró és fiatal hagyma aromája lengi be a piacok környékét, csokrosan vigyorognak a pirosfejű retkek, az igazi konyhai kikelet üde hajadonjai.

Családi történet - Húsvétra

Mirjam kiment a kúthoz. Naponta többször megtette ezt az utat, szinte nem is figyelt, csak gépiesen haladt előre. Akkor meglátott egy magas, vonzó külsejű alakot. Az megszólította:- Örülök, hogy látlak Mirjam. Egy üzenetem van a számodra. Ne lepődj meg, de azt kell mondanom, hogy most terhes leszel, és fiad lesz, akit majd úgy hívj: Jésua. NolBlog

Húsvét a világban

A fiúk biztosan, a lányok még soha nem vallották be, hogy ellenükre lenne. Maradjunk is ennyiben és nézzünk körül a világban: ki, hogyan húsvétol.NolBlog

 

Sonkasztárok zuhanyozva , masszírozva

Bevallhatjuk: csak a fegyelmezetlenül szenvedélyes népek konyhája ér valamit. Itt van mindjárt például a sonka fogyasztás. Idehaza tormával, mustárral, tőlünk nyugatabbra cukormázzal, szefűszeggel vagy éppen almakocsonyával. Bármily hihetetlen a húsvéti sonkasztárok a húsmívesség és tartósítás számos leleményét és titkát őrzik.

A hús szárítása, füstölése, pácolása, a fűszerezés, az egyedi íz értékek kialakítása szinte önálló és nagyon színes feldolgozási kultúrává alakult mára, hiszen szinte minden országnak, tájnak, regionális konyhának megvannak a maga húsipari különlegességei.

Az ősi, egyszerű hústartósítástól hosszú út vezetett a mai rafinált kínálat kialakulásáig. Ime néhány pazar példa:

A francia bayonne is több formában ismeretes, a szalmába burkolt, füstölt  "baszk változat "  például vörösboros, rozmaringos olíva olajos páclében érlelődik. A „pármai „, amely valójában finom nyers sonka Langhiranoban, a sonkafaluban készül, Párma mellett.

A  mesterek  minden egyes sonkatestet fűszerkeverékkel, só, cukor és más anyagok egyvelegével dörzsölik be úgy  kb tíznaponta, s  így érlelik tovább. Ezt követően formába préselik, párolják és borssal ismét alaposan „átmasszírozzák”.

A két előző sonkasztárhoz hasonló ismertségnek örvend az ardennes-i sonka, amely belga eredetű. Híres találmány a citromlével és szegfűszeggel ízesített almamázas (almakocsonyával) bevont sonka, de kuriózum a cukormázas tekercselt variáció is.

Az angol sonkák sem maradnak el világhírű francia testvéreik mögött. A suffolki változatot melaszban pácolják, a világhírű york- it viszont szárazon, de érlelés után sajátos kenyérmorzsa burkolatot kap. A smithfields-i és a virginiai sonka só- és salétrom fürdőt vesz, majd zuhanyozik és 18 hónapon át tovább érlelődik.

A sonkák típusai közül nagyon kedveltek a darált és fűszeres változatok. Ilyen például az ír sonka, amelyet tőzeg felett füstölnek, de ott van a „kentucky „szárazon pácolt sonka is, amelyet páclével kenegetnek. Az angol „seager „Suffolk szüleménye, ott édes- szirupos páclében tartják a sonkát, majd szárítják, füstölik és érlelődni hagyják. És  végül ne feledkezzünk meg a magyar mangalicák formás idomairól sem, amely verhetetlenül első a hazai közízlés mégiscsak hagyománytisztelő értékkövetésében.

Sonkafüstölés  a Donáth Kft. nagykőrösi üzemében. A húsipari szakemberek Európa-szerte jól boldogulhatnak
Sonkafüstölés a Donáth Kft. nagykőrösi üzemében. A húsipari szakemberek Európa-szerte jól boldogulhatnak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.