Mit ér az emlékezés, ha nincs önkritika?

A holokauszt-emléknap idején azon kell elgondolkodnunk, hogy mi a kiváltó oka a vissza-visszatérő értelmetlen gyűlöletnek. Mi az oka annak, hogy hajlamosak vagyunk saját fájdalmainkat és hibáinkat mások számlájára írni. NolBlog

Életképek - ortodox zsidóság Budapesten

Villányi András fotóművész a Magyarországi Ortodox Izraelita Hitközség elmúlt 40 évét fotózta meg. A képek közé eddig nem látott darabok is bekerültek.

Zsidóüldözés a Deákon

Ordít, egyre ordít. Most már értem, németül kiabálja: "- Te zsidó vagy! Te egy zsidó disznó vagy! Állj meg!". A kalapos ember nyugodt hangon kiabál vissza már a mozgólépcső közeléből: "- Gyere! Gyere!". A kopasz nekiiramodik, pár ugrással odaér a lépcső aljához.

Zsidómentes autó IAX-441-es rendszámmal

Ja és még valami. Elképzelem, hogy felkerül a netre ez a Sharan, csak nem ez a zsidózós vaker van a hátsó ablakában, hanem mondjuk az, hogy "nácimentes autó" - a rendszám jól olvasható, a típus is, stb. Másnap a náciportálon már ott virít a tulajdonos arcképe, neve, címe, telefonszáma, iwiw- és Facebook-elérhetősége, valamennyi, a közösségi oldalakon - és nem csak ott - elérhető infóval, valami szaftos szöveggel arról, hogy így "Tüntet a szappannakvaló, ahelyett, hogy elhúzna Izraelbe".

Zsidóság és kommunizmus

Számos túlélő abból a megfontolásból vált elkötelezett kommunistává, hogy a proletariátus nemzetközi uralmával egyszerűen meg fog szűnni a zsidókérdés és az antiszemitizmus.

 

Rekordot döntött az antiszemita bűncselekmények száma Európában

A 2009-es gázai háború óta jelentősen nőtt a világban a zsidók ellen elkövetett antiszemita bűncselekmények száma - ismerteti a Haaretz a Tel Aviv-i Egyetem felmérését. Különösen az európai országokban emelkedett az antiszemita incidensek aránya.

A kutatás szerint a leginkább Franciaországban és Nagy-Britanniában nőtt az antiszemita indíttatású erőszakos cselekedetek száma - írja az izraeli liberális napilap. Nagy-Britanniában 2009-ben 374 esetet regisztráltak - háromszor annyit, mint egy évvel korábban, míg Franciaországban egy év alatt négyszeresére, mintegy 200-ra nőtt a zsidók ellen vélhetőleg faji alapon elkövetett bűncselekmények száma.

Szakértők szerint a francia és a brit esetek növekedése elsősorban annak tudható be, hogy a két ország területén jelentős zsidó és muszlim közösségek élnek.

A jelentés megállapítja, hogy az antiszemitizmus és az Izrael-ellenesség szorosan összefügg a vizsgált országokban.

A kutatás készítői kiemelik, hogy a kelet-európai térségből származó adatok megbízhatatlanok, mert az itt élő zsidók nem bíznak a hatóságokban és ezért vélhetőleg nem minden incidenst jelentenek - írja a globusz.net.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.