Ne vegyetek magyar kiskutyát!

Évi 300 millió eurót kaszálnak a magyar és kelet-európai kutyacsempészek. Célpontjuk Olaszország. Róma most az EU segítségét kéri. Tudósítónktól

Indulatok New Jerseyben néhány delfin megmentéséért

Míg a természettudósok szerint a természetre kell bízni, hogy túlélik-e a hideget és a fagyot a hideg vizű folyóban rekedt palackorrú delfinek, sok helybeli New Jerseyben képtelen elfogadni, hogy nem lehet segíteni rajtuk.

Az állatok ombudsmanja

Most olyan időket élünk, amelyben kiváltképp szükségünk van a lelkileg erős, egészséges társadalomra. Ebben az állatvédelem felbecsülhetetlen érdemeket szerezhet.

Kilenc országban ivartalanít kóbor kutyákat a Négy Mancs

Moldova immár a kilencedik ország, ahol kezdetét veszi a Négy Mancs ivartalanítási projektje, melynek során befogják, ivartalanítják és beoltják az utcán kóborló kutyákat. E módszerrel lassítható a kóbor ebek számának amúgy ellenőrizhetetlenül gyors növekedése.

Akinek van saját döge, tartsa bent

Hiába büntetik hazánkban öt éve a gerinces állatok kínzását, az elkövetők száma két év alatt megduplázódott. Az állatvédő szervezetek sokkal szigorúbb és hatékonyabb fellépést sürgetnek.

 

Rácsoktól a szavannáig

A Négy Mancs legutóbbi akciójában hét oroszlánt szállítottak át európai állatkertekből a dél-afrikai nagymacska parkba. Az eddig Ausztriában és Romániában sínylődő vadállatok végre természetes igényeiknek megfelelő környezetben élhetnek Lionsrockban.

Laas, Suga, Bonnie és Clyde eddig egy dél-ausztriai kisváros állatkertjének fő látványosságaként tengették életüket. Az állatkert tavaly zárta be végleg kapuit, mert nem tudott eleget tenni az új előírásoknak.Ugyanezen okok miatt  zárt be a romániai Tecuci város állatkertje is. Az ott élő Octavian, Cezar és Aurica is új otthonra leltek Lionsrockban.

Lionsrock: a menedék

A Négy Mancs 2008-ban nyitotta meg Dél-Afrikában az „Oroszlánszikla” névre keresztelt vadrezervátumát a rossz körülmények között élő állatkerti vagy éppen cirkuszi nagymacskák befogadására. Az 1250 hektáron elterülő Lionsrock 46 oroszlánnak, 1 bengáli tigrisnek, 2 leopárdnak és még sok más fajtájú állat számára nyújt nyugodt otthont. Az újonnan érkezett állatokkal együtt a Lionsrockban  élő oroszlánok száma 53-ra növekedett. Lionsrock, az állatvédő szervezett negyedik vadasparkja. A nemetországi, romániai és bulgáriai medvepark létrehozás után született a nagymacskapark ötlete, az addig sokszor kihasznált és méltatlan körülmények között élő vadállatok megmentésére.

Az első lépések

A hosszú út után megérkezett vadállatokat először egy elkerített területen engedik szabadon. Az első pillanatokban az állatok még a szállítóketrec biztonságából szemlélik új otthonukat, ám a kezdeti bizonytalan lépések után már hamar megtalálják a helyüket. Az elkövetkezendő hat hónapban az állatokat megfigyelik és kezelésben részesítik. A későbbiekben már egy nagyobb területre helyezik át őket, ahol teljesen kiélvezhetik a nagymacskák sajátos életstílusát.

A lionsrocki nagymacska park minden olyan szükségletet biztosít, ami elengedhetetlen egy vadállat számára – magyarázza Helmut Dungler, az alapítvány vezetője.  „A fogságban tartott vadállatok nem képesek természetes ösztöneik szerint élni. A Lionsrockba érkezett állatok azonban esélyt kapnak egy jobb és méltóbb életre. Ám világszerte még mindig számtalan olyan sorstársuk van, akik továbbra is fogságban szenvednek és segítségre szorulnak.”

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.