A lekötött uniós források negyede "kelt el"

Magyarországon a tavalyi év végéig a 2007 és 2009 között leköthető uniós források negyedét, azaz mintegy 3,4 milliárd eurót fizettek ki a nyertes pályázóknak - mondta el Várnai Éva, a KPMG kormányzati tanácsadási részlegének közép-kelet-európai vezetője sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.

A Fed egyik tagja már a kamatemelést sürgeti

Az amerikai jegybank kamatdöntőinek nem szabad sokáig várniuk a kamatemeléssel, mert a gazdaság élénkülésével az infláció nem marad sokáig a jelenlegi alacsony szinten - mondta Jeffrey Lacker, a Fed richmondi körzetének igazgatója.

Vízum nélkül jönnének az oroszok

A május 31-én sorra kerülő rosztovi EU-Oroszország csúcstalálkozó napirendjén előkelő helyen szerepel az orosz állampolgároknak biztosítandó vízummentesség – elvben kölcsönösségi alapon.

Európa soha nem lesz nagyhatalom

Európa világpolitikai jelentőségének csökkenése nem magyarázható kizárólag a gazdasági válsággal - írja Richard Haas külpolitikai elemző a londoni napilap véleményrovatában.

Európa, ébresztő!

Sürgősen szedje össze magát az EU, ha nem akar Ázsia jelentéktelen nyugati félszigetévé válni – tanácsolja egy új jelentés.

 

Prés alatt a fedezeti alapok

Megállapodtak az EU tagállamainak pénzügyminiszterei kedden a tőzsdei spekulációban is érintett fedezeti alapokra vonatkozó szabályok szigorítására tett javaslatokban - jelentette be a soros uniós elnök Spanyolország pénzügyminisztere, Elena Salgado.

A brüsszeli megállapodás annak ellenére született, hogy a fontos pénzügyi központ Nagy-Britanniának számos fenntartása volt a témával kapcsolatban.Brit tisztviselők mindazonáltal úgy nyilatkoztak, hogy London számára az elérhető legjobb megállapodás született. Emlékeztettek arra, hogy a nemzetközi pénzügyi válság tanulságait levonva az EU elkötelezte magát a pénzügyi piacok fokozottabb ellenőrzése mellett.

A szabályozás lehetővé teszi majd az európai pénzügyi felügyeletek számára a tőkekövetelményre, letétkezelésre és kockázatkezelésre vonatkozóan egy egységes uniós keretrendszer betartatását. Előírja a kezelők kötelező bejegyzési és jelentési kötelezettségét is.

A fedezeti alapok révén hatalmas összegek mozognak a pénzügyi piacokon, és a befektetők sokszor a reálisnál nagyobb kockázatot is hajlandók vállalni a magasabb haszon érdekében. A jelenlegi alulszabályozás lehetővé teszi a spekulatív jellegű ügyletek lebonyolítását is.

Az új szabályokról most egyeztetések kezdődnek az Európai Parlamenttel, amelynek illetékes testülete, a gazdasági és pénzügyi bizottság Strasbourgban hétfőn szavazta meg a hasonló témában, az alternatív befektetési alapkezelőkről készült jelentést.

A cél, hogy az eddig szabályozatlan pénzügyi piacok működését egységes uniós szabályoknak vessék alá, ezáltal javítva a pénzügyi piacok működésének átláthatóságát és ellenőrzését - emlékeztetett a magyar képviselő, aki jelezte azt is, hogy az ő módosító indítványai révén a jövőbeni szabályozás "az átláthatóság biztosítása mellett figyelembe veszi a magyar kis- és közepes nagyságú alapkezelők érdekeit".

Mentesülnének például azok az alapok, amelyek nem rendelkeznek tőkeáttétellel és az alapban kezelt vagyon nem éri el a 100 millió eurót, illetve a 250 millió eurót abban az esetben, ha a befektetők legalább öt évig nem válthatják vissza befektetési jegyeiket.Az Európai Parlament várhatóan júliusi plenáris ülésén szavaz a jogszabálycsomagról.

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.