Orvoshiányt okozhat az ügyeleti díj

A jelenleginél sokkal több orvosra lesz szükség Magyarországon, ha az ügyelet is teljes munkaidőnek számít. Az orvosok által indított és megnyert perek milliárdos terhet róhatnak az államra.

Pert nyertek a szombathelyi orvosok

Első fokon pert nyert a Szombathelyi Munkaügyi Bíróságon az a hetven orvos és egészségügyi szakdolgozó, akik ügyeleti díjuk kifizetése miatt perelték a Markusovszky Kórházat.

Keményedik a szombathelyi kórházper

Fellebbez a munkaügyi bíróság ítélete ellen a Vas Megyei Markusovszky Kórház, ugyanakkor beperli a magyar államot - mondta Lakner László, az intézmény vezérigazgató-főorvosa csütörtökön.

Egy osztrák politikus szerint nőket csonkítanak egy soproni szépségklinikán

A női nemi szervek tiltott csonkítását is végzik egy soproni szépségklinikán - állítja egy osztrák politikusnő, aki hivatalos tiltakozó levelet juttatott el az ügyben a bécsi magyar nagykövetséghez.

Kidobta kutyáját az emeletről - enyhítették a büntetését

A másodfokú bíróság letöltendőről felfüggesztett szabadságvesztésre enyhítette annak a férfinak a büntetését, aki az emeletről dobta ki a kutyáját - tudatta a NOÉ Állatotthon Alapítvány.

 

Pénzükhöz juthatnak a szombathelyi orvosok

Összesen mintegy 16 millió forintot ítélt meg első fokon a bíróság hetven orvosnak, illetve egészségügyi dolgozónak elmaradt ügyeleti díjaként. A szombathelyi orvosperben a Vas Megyei Munkaügyi Bíróság született döntésről a csütörtöki Vas Népe számol be.

Eszerint a kerestlevélben a dolgozók azt fogalmazták meg, hogy a napi rendszeres munkaidőn túl részt vesznek az ügyeleti munkában is. Az erre vonatkozó díjazást azonban 2004 május elseje - az európai uniós csatlakozás óta - jogsértő módon, a közösségi irányelvekkel ellentétesen, vagyis kisebb mértékben kapták, mint amennyi megilletné őket.

Dr. Szőke Zoltán, a bíróság elnöke kifejtette: a keresetlevélben még összesen mintegy 78 millió forint elmaradt díj megfizetését követelték a felperesek. Ám ezt a bizonyítási eljárás után maguk módosították 16,5 millióra. Időközben ugyanis az Alkotmánybíróság megsemmisítette azt a kormányrendeletet, mely korábban az ügyeleti díjakról rendelkezett. A díj mértékét azóta külön törvényben szabályozzák. Ennek megfelelően az önként válalt túlmunkára - a heti 48 óra feletti időre - ötvenszázalékos pótlék jár.

A kórház jogi képviselője a keresetlevél elutasítását kérte, mert szerinte a munkáltató a vitatott - 2004 májusától 2007 közepéig tartó időszakra - az akkori rendelkezéseknek megfelelően fizette a túlmunkát. 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.