Elérhető a Soá Intézet vizuális archívuma

Tíz szervezet és ötszáz magánszemély írta alá eddig azt a manifesztumot, amelyet a holokauszttagadás bűncselekménnyé nyilvánításáért kezdeményezett a Nagy Imre Társaság budapesti szervezete.

Előkészület a gyűlöletre

"Valójában nekünk, zsidóknak is van miben önvizsgálatot tennünk. A holokauszt és az ahhoz vezető társadalmi folyamatok lehetséges tanulságairól ugyanis gyakorta mi sem veszünk tudomást." FÓRUM

'Szájkosártörvény'

A holokauszt tagadása ellen büntetőjogi fellépés az európai demokráciákban nem szokatlan, főleg azokban, amelyeket közvetlenül is érintett a náci múlt.

Portugál Wallenbergek

Magyarország német megszállása és a nyilas rémuralom idején két portugál diplomata közel ezer ember életét mentette meg a biztos pusztulástól, köztük volt Tom Lantos későbbi apósa, a budapesti zsidó hitközség prominense, Tillemann Sebestyén.

Bástya elvtárs és a holokamu

Bástya elvtársnak az idiotizmus kutatása terén kifejtett munkássága semmiképpen nem mehet el szó nélkül a holokauszt tagadás és az ezt övező mindenoldali hisztéria mellett.

 

Páratlan Holokauszt-emlék bukkant fel

Eddig ismeretlen és hézagpótlónak tűnő visszaemlékezést fedeztek fel egy padláson rejlő hagyatékban, melyet most a Varsói Ellenállók Háza tett közzé héber fordításban – írja beszámolójában a The Jerusalem Post.

Pola Elster, a visszaemlékezés szerzője, részletesen leírta a varsói gettó 1943-ban bekövetkezett végnapjait, a lázadást, az ellenállás megszervezését, majd a megmaradt zsidóság deportálását a Lublintól 30 kilométerre lévő, ponjatowai kényszermunka – valójában megsemmisítő – táborba.

Elsternek sikerült még megmenekülnie az ellenállás segítségével a táborból, de a megtorlást nem élte túl. A memoárjának, leveleinek és egyéb – fotókat is tartalmazó – dokumentumainak gyűjteményét Pola holtteste mellet annak húga, Wanda Elster-Rottenberg találta meg, erősen megégett állapotba. Amikor Izraelbe kivándorolt, magával vitte az iratokat tartalmazó mappát, de aztán az felkerült a padlásra, és megfeledkeztek róla.

Wanda halálát követően annak fia akadt rá a hagyatékra, s átadta a Varsói Felkelők Házának, egy olyan intézménynek, melyet még 1948-ban – az államalapítás évében – hoztak létre Lengyelországból elszármazott zsidók, akik az Akkó és Nahariya között lévő Lohamei Hagetaot kibbucot megalapították. A kötet ennek az intézménynek a gondozásában jelent most meg, az restauráltatta az alig olvasható lapokat, jiddisből lefordítatta héberre, és magyarázószövegekkel látta el.

forrás:globusz.net

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.