400 évig volt rejtve a legendás Buddha szobor

Több száz évig vastag sárréteg borította azt a Buddha szobrot, amely nemrég került elő Mizunami város egyik szentélyének rejtekéből. Az Orvoslás és Gyógyítás Buddhájának álló alakját ábrázoló alkotás egy gránittömbön áll.

Dalai láma: Az iszlám dzsihád nem emberek pusztítására szólít fel

A világvallások egyaránt a szeretetre, együttérzésre, toleranciára és megbocsátásra épülnek, a dzsihád sem az emberek pusztítására szólít fel - mondta pesti előadásán a dalai láma.

Fontos a világban a vallás

Egy nemrég közzétett felmérése szerint a modern világban is fontos szerepet tölt be az emberek életében a vallás.

Koptok pápája III. Senuda

Nem csak Róma püspökét nevezik pápának. Ezzel a címmel tisztelnek a világban még egy keresztény egyházi vezetőt, az egyiptomi koptok ősi egyházának fejét, III. Senudát.

Egy pap a tizedik századból

Egy fegyveres, bőrpáncélos, lovas ember jelenik meg előttünk, öltözete alapján honfoglaló.

 

Ismét Magyarországra jön a buddhista tanító

Október 21-én Budapesten, 22-én pedig Miskolcon tart előadást Láma Ole Nydahl Gyémánt Út-módszerek a hétköznapokban címmel, ahol a tibeti buddhizmus szemléletmódját és módszereit közérthetően, nyugati keretek között mutatja be.

A buddhista tanító több mint húsz éve járt első alkalommal Magyarországon, azóta az általa alapított Gyémánt Út Buddhista Közösség Magyarország legnagyobb buddhista egyházává nőtte ki magát, országszerte 23 városban, településen található központja.

A dán származású Ole Nydahl és 2007-ben elhunyt felesége, Hannah Nydahl nepáli utazásaik során a hatvanas években ismerkedtek meg a buddhizmussal. Miután a tibeti buddhizmus karma kagyü iskolájának feje, a 16. Gyalva Karmapa első személyes nyugati tanítványaivá fogadta őket, intenzív tanulóéveket töltöttek a Himalájában. A hetvenes évek elejétől Karmapa kérésére Ole és Hannah világi meditációs központokat hoztak létre a nyugati országokban, hogy a buddhizmus értékei minél több ember számára elérhetővé váljanak. Ma már több mint hatszáz ilyen centrum létezik szerte a világban Oroszországtól Brazíliáig, Kanadától Ausztráliáig. A láma egy év alatt kétszer utazza körbe a Földet, szinte minden nap más városban ad tanításokat.

A Gyémánt Út

A buddhizmus három nagy „útjából”, a főleg Tibetben, Bhutánban és Nepálban fennmaradt változatot vadzsrajánának, magyarul „Gyémánt Út”-nak nevezik. (Ezt a nevet kapták a Láma Ole Nydahl által alapított világi buddhista közösségek is világszerte.) A Gyémánt Útról azt tartják, hogy tartalmazza az összes módszert, amit Buddha tanított, magas szintű gyakorlatait alkalmazva követői gyors fejlődésre számíthatnak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.