Párizsban csendesebb volt Obama

Berlinből egyenesen Párizsba utazott pénteken Barack Obama amerikai demokrata elnökjelölt. Megérkezése után fogadta őt Nicolas Sarkozy francia államfő az Élysée-palotában.

Obama szóba állt a Hamasszal?

Obama csapata cáfolta, hogy kapcsolatba léptek a Hamasszal.

A sorsdöntő éjszaka

Obama előnye behozhatatlan volt, november 4-ét mégis óriási meglepetésként élte meg Amerika. KÉPGALÉRIA

700 milliárd dollárba került eddig a terrorellenes háború

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a hágai Afganisztán-konferenciára indulva azt mondta hétfőn, hogy az Obama-kormányzat nem használja többé a "globális terrorellenes háború" kifejezést, ami - mint mondta - "magáért beszél". Washingtonnak eddig közel 700 milliárd dollárjába került a terrorellenes háború.

Laura Bush Obamát dícsérte

Az előző amerikai first lady, Laura Bush szerint Barack Obama elnök nagyszerűen végzi munkáját a Fehér Házban, nehéz körülmények között is.

 

Obama becsukja a kiskapukat

Nem engedhetjük meg, hogy a történelem megismételje önmagát! - hangoztatta Barack Obama hétfőn, a New York-i Federal Hallban, a Lehman Brothers bankház csődjének - és a pénzügyi válság kezdetének - első évfordulóján.

Mint az elnök fogalmazott, szigorú szabályok megalkotására, valamint betartatására van szükség a gazdasági rendszerkockázat kiszűrésére. Átláthatóságot és elszámoltathatóságot sürgetett, utalva rá: a Fehér Ház szándéka, hogy szabályozási reformot fogadtasson el a kongresszussal. Obama többször is használta a vakmerőség kifejezést - üzenve az üzleti világ azon részének, amely nem tanult a Lehman Brothers leckéjéből.

- A vállalkozások a legjobb termékekben, ne pedig a legbonyolultabbakban vagy a leginkább megtévesztőkben versenyezzenek! - tért ki az "egzotikus" pénzügyi termékekre, így az ingatlan-, és a hitelpiacokat bedöntő CDS-ekre. Becsukjuk a kiskapukat - fogalmazott, külön szóba hozva a mások kárára vakmerő bankároknak a közvélem ényben visszatetszést keltző bónuszait.
 
A hivatalba lépése óta eltelt csaknem nyolc hónapra visszatekintve Obama azt mondta: olyan helyzetből kellett talpra állni, amikor 5 ezer milliárd dollár értékű megtakarítás porladt szét, és havi 700 ezres ütemben szűntek meg a munkahelyek az országban. Mint mondta, a válságkezelést csak a pénzügyi kihívásokat egyszerre lehetett végrehajtani, hogy helyreállítsák azt, ami a legjobban hiányzott - a tőkét és a bizalmat.

- Nehéz, de szükséges lépéseket kellett megtenni - mondta. Obama szerint a kilábalás, "amely nem vezethet önelégültséghez", még időt és sok munkát igényel, de máris vannak eredményei. A megsegített bankok például 70 milliárd dollárt fizettek vissza, az adófizetők pedig 17 százalékos hozamhoz jutottak a mentőcsomag révén. Külön kitért az amerikai erőfeszítéseken túl a G20 csoportéira; ez a formáció a jövő héten, Pittsburghben újra csúcstalálkozót tart.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.