Nyolc évesen a Facebookon...

A brit gyerekek akár már nyolc évesen is regisztrálnak a közösségi oldalakra, figyelmen kívül hagyják a korhatárra vonatkozó biztonsági előírásokat – áll egy friss jelentésben. A kutatás szerint az otthoni internettel rendelkező 8-12 éves gyerekek negyede állította azt, hogy van saját Facebook, Bebo vagy MySpace adatlapja annak ellenére, hogy ezeken az oldalakon a minimum felhasználói korhatár 13 év.

A megkérdezett gyerekek 83 százaléka szerint úgy állítják be az adatlapjukat, hogy csak a saját ismerőseik láthassák azt, 4 százalékuknak pedig egyáltalán nem látható nyilvánosan a profilja.

Tízből kilenc szülő tisztában van azzal, hogy gyereke rendszeresen látogatja a közösségi oldalakat, így ellenőrzésképpen gyakran ők is felkeresik ezeket a portálokat, hatból egy szülő azonban nem tudja, hogy gyereke létrehozott-e saját profilt valamelyik megosztó oldalon.

A Nielsen korábbi, 2009. októberi kutatása szerint az otthoni internettel rendelkező 5-7 éves gyerekek 37 százaléka már felkereste az egyik legnépszerűbb közösségi oldalt, a Facebookot, bár ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy saját adatlappal is rendelkeznek.

A Facebook után jönnek a blogok

A 8-11 évesek 18 százaléka, valamint a 12-15 évesek 48 százaléka állította, hogy rendszeresen látogatnak különböző blogokat, illetve a Wikipédiához hasonló oldalakat, ahol az internetezők információkat cserélhetnek egymással.

A 8-11 évesek 70 százaléka szerint az ezeken az oldalakon található információk nagy részben vagy teljesen igazak, míg a 12-15 évesek gyanakvóbbak; az ő esetükben ez az arány 48 százalék. Eltérés található a nemek között is: a 8-15 éves fiúk 59 százaléka véli úgy, hogy az olvasott információk nagy részben, vagy teljesen igazak, míg a lányoknál ez az arány 46 százalék - írja az ELTE TÁTK hírlevele.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.