Kopint-Tárki: eddig az év vesztese az elektronikai ipar

Stagnált a magyar feldolgozóipar az idei év első negyedévében a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt.

Májusban bővült a feldolgozóipar

Kedvező irányt vettek májusban a feldolgozóipar mutatószámai.

A KDNP tovább harcol a vasárnapi nyitva tartás ellen

A KDNP fenn akarja tartani a vitát a közbeszédben a vasárnapi nyitva tartásról.

Felemás adat a feldolgozóiparból

A feldolgozóipar bővülését jelzi a júniusi Beszerzési Menedzser Index (BMI), a mutató szezonálisan kiigazított júniusi értéke 52,8 pont, ami 0,5 százalékponttal magasabb a májusi adatnál.

250 milliárdért vásárol magyar terméket a Nestlé

Évente 250 milliárd forint értékben vásárol magyar beszállítóktól a Nestlé.

 

Növekedett a feldolgozóipar

Júniusban növekedett a hazai feldolgozóipar. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke ugyanis 52,8 pont lett – tette közzé a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.

Júniusban növekedett a hazai feldolgozóipar. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke ugyanis 52,8 pont lett – tette közzé a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). (Az index 50 pont feletti értéke az ágazat növekedését, az alatti a zsugorodását jelzi.) 

A múlt havi érték 2011 júniusa óta a második legmagasabb mutató. A június havi index 0,5 százalékponttal magasabb a májusi értéknél (52,3). A hosszú távú júniusi átlag egyébként 1996 óta (51,5) alulmúlja az e hónapban mért értéket.

Az részadatokat figyelve az MLBKT szerint az látszik, hogy a termelési mennyiség indexe nőtt a májusi értékhez képest, és egymás után immár két hónapja emelkedett ezen a soron a teljesítmény. Ezzel együtt a mostani érték csupán gyenge közepesnek mondható, hiszen az elmúlt 15 évben tízszer volt nagyobb az index értéke júniusban.

Az új rendelések ugyanakkor enyhén, de mérsklődtek, igaz még mindig 50 pont feletti a mutató, s a mostani a kilencedik legmagasabb júniusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már harmadszor nőtt az idei évben, és negyedszerre az elmúlt nyolc hónapban. Ilyen pedig utoljára 2009 közepén volt példa.

A vásárolt készletek növekedni kezdtek a 2012 áprilisi és májusi csökkenést követően, harmadszor az elmúlt fél évben. Tavaly októberben csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50 pont fölé került, ami azóta is megmaradt, és az ütem némileg nőtt májushoz képest.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.