Kinek jó a gyermekgondozás: anyának, gyereknek vagy az államnak?

A leggazdagabb országokról most először mondhatjuk el, hogy az új generáció gyermekkorának jelentős részét az otthonon kívüli gyermekgondozás valamely intézményében tölti. Kinek válik ez javára és kinek nem?

Hol vannak már a tavalyi vaklármák?

Hillary Clinton lesz a demokraták elnökjelöltje. McCain nyeri a választást. Nevetséges a recessziótól félni. Komoly elemzőktől komoly jóslatok. Nézze meg 2008 tíz legnagyobb baklövését!

"Figyelj, baba, megtanítalak úszni!"

Alig múlt húszéves, amikor öblös sporttáskájában tilos holmit csempészett az uszodába. A saját kisbabáját. A Honvéd vízi közönsége percekkel később borzolt idegekkel nézte, amint az előbbi "titkos csomag" magabiztosan alámerül a medencében. Videó

Mennyit ér egy magyar gyerek Európában?

Mi van akkor, ha a bíróság téved? Megtörténhet, hogy egy kilenc éves kislány élete merő rettegéssé válik, aki pedig meghallgatja a történetét, nagyon sajnálja, de széttárja a karját, hogy nem tud segíteni. Nemcsak megtörténhet, meg is történt.

Ugató, szőrös, okos segédeszközök

Vakvezető kutyák versenyeztek szombaton a Vakok Állami Intézetének udvarán felállított akadálypályán.

 

Moldoványi Ferenc kapta a Nagyrabecsülés Csokrát

Magyarországon a csokrot az UNICEF Magyar Bizottsága ítéli oda. Az első jutalmazott 1996-ban Boda Domokos szegedi gyermekgyógyász professzor volt, aki az 1950-es évek közepén különösen sokat tett a hazai gyermekbénulás-járvány felszámolásáért.

"Az UNICEF nagyrabecsülésének jeléül küldöm Moldoványi Ferencnek ezt a virágcsokrot, amely egy szebb világ reményének jelképe, és amelyet szeretetünkkel, gondoskodásunkkal teremthetünk meg a jövő generációi számára." - üzente Roger Moore, az UNICEF jószolgálati nagykövete a csokor mellé. Az elismerést olyan magánszemélyek, intézmények vagy szervezetek kapják, akik vagy amelyek különösen sokat tesznek a gyermekek egészséges testi, lelki és szellemi fejlődéséért, jogaik érvényesüléséért. A virágcsokrot először az UNICEF fennállásának 50. évfordulója alkalmából, 1996-ban adományozták oda. Akkor a világ számos neves személyisége, így Margit dán királynő, Fabiola belga királyné és a thaiföldi hercegnő részesült a kitüntetésben. Magyarországon a csokrot az UNICEF Magyar Bizottsága ítéli oda. Az első jutalmazott 1996-ban Boda Domokos szegedi gyermekgyógyász professzor volt, aki az 1950-es évek közepén különösen sokat tett a hazai gyermekbénulás-járvány felszámolásáért.

A magyar védőnői szolgálat a csecsemők anyatejes táplálásának népszerűsítéséért, a Magyar Rádió ifjúságvédelmi műsoraiért kapta meg a csokrot. Göncz Árpádnét az értelmi fogyatékos gyermekekért végzett munkája elismeréséül, az állampolgári jogok első országgyűlési biztosát, Gönczöl Katalin professzort pedig a hátrányos helyzetű családok és gyermekek helyzetének javításáért tett erőfeszítéseiért tüntették ki. A gyermekek és az ifjúság érdekében működő intézmények közül megkapta az elismerés csokrát a pécsi Gandhi Gimnázium és a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár is. Néhány évvel ezelőtt a gyermekek (és szüleik) körében oly népszerű Kaláka együttest tüntették ki, Halász Juditnak pedig személyesen Roger Moore nyújtotta át magyarországi látogatása során a csokrot.

Idén a Nagyrabecsülés csokrát Moldoványi Ferenc filmrendezőnek ítélte az UNICEF Magyar Bizottsága. A rendező egész estés dokumentum játékfilmjeiben nagy empátiával és felelősséggel ábrázolja a védtelen, felnőttek harcainak, konfliktusainak kiszolgáltatott, elnyomorított gyerekek sorsát. Türelemmel, kitartással és szívóssággal tárja fel, hogyan bánik a világ a gondjaira bízott felnövekvő nemzedékkel és tárgyilagosan szembesíti nézőit vizsgálatának eredményével. Gyerekek - Koszovó 2000 című alkotásában kamerát adott a dél-szláv háború gyerek szemtanúi kezébe, hogy így segítse őket fájdalmas emlékeik kibontásában és feldolgozásában. Legújabb, az MTV-vel koprodukcióban készült Másik Bolygó című filmje hét gyermeksorsot mutat be, gyermekmunkásokét, prostituáltakét és gyermekkatonákét. Nagy tapintattal ad betekintést a megmaradásért vívott napi küzdelmükbe és álmaikba. "A másik bolygó az a kisemmizett világ, amivel szembesülnünk kell, meg kell ismernünk, és amit meg kellene változtatnunk, hogy a Föld újra élhető legyen." - mondja.

(forrás: UNICEF Magyar Bizottság)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.