Bemártjuk a krumplit - Chili a szembe

Az édes gyümölcssaláta után egy francia klasszikust készítünk sós ételekhez: az olívaolajos ravigote-mártást, történetesen a héjában sült krumplihoz. Mautner Zsófi újabb leckét ad.

Ha nem volt ott, nézze meg! Tüntetés a sajtószabadságért

A rendőrség becslése szerint tízezren vettek részt a parlament előtt a sajtó szabadságáért tartott civil tüntetésen. Videó

Halálra taposták a lányokat - Videó az éjszakai tragédiáról

.

Mekkora adókedvezményért kutat a kormány magánéletünkben?

Hogyan érintik a béreket a 2011-es SZJA változások? Kik és milyen adókedvezmények igénybevételére jogosultak? A kormányszóvivővel és szakértőkkel beszéltünk az újdonságokról és a legfontosabb változásokról!

Magyar néplélek szittya lazaság és centralizáció közt - Kovalik a Presszóban

Kovalik Balázs rendezővel a művészet határait feszegettük, elővettük gyerekkori legóit, megnéztük hogyan utazik vonaton illetve biciklin.

 

Mickey egérnek tartom magam

A politikusokat miért nem érdekli a művészet? - kérdeztük a Nol Presszóban Kovalik Balázst. A rendezővel arról beszélgettünk: vannak-e a művészetnek határai és külföldön mit gondolnak a magyarokról? Aztán azt is megtudtuk, mit utál legjobban az utazásban, és mi köze a gyerekkori legóinak a színházhoz. Ez látható a videóban. Aki többre kíváncsi, az itt olvashatja, mi maradt ki a filmből.

- Mit tartasz szemfényvesztésnek?
- A cirkusz és a bűvészkedés is az. Ez a szó furcsán változtatja a jelentéstartalmát: adott korokban csak a cirkuszhoz kötődött, mint szemfényvesztő világszám, most elsődlegesen a társadalmi-politikai vircsaft jut eszembe róla.

- Ezt mióta érzed?
- Úgy 10-12 éve, amióta benőtt a fejem lágya, és látom, micsoda handabanda ez az egész politika.

- Színházban mit tartasz annak?
- Ott is a hazugságot, ha el akarnak adni valami púdert. Ugyanakkor már az szemfényvesztés, hogy nem hal meg a hős az előadás végén. Úgy csinálnak, mintha, és spriccel a művér.

- Mi a legjobb a vitában?
- Vitatkozni akkor szeretek, ha az előre visz. Amikor a Holló Színházban játszottam a kilencvenes évek elején, volt egy vitajelenet, az „igen-nem, de-nem, de-nem". Az állandó ellentmondás nagyon vicces, de az életben rohadtul unom, mert mindig meddő. Ha vitatkozás közben azt érzed, hogy hömpölyögsz, újabb dimenziók és perspektívák jönnek elő, azt élvezem.

- Minek öltöznél be egy farsangi mulatságon?
- Nem érdekel különösebben a farsang. Erőltetett jókedvnek érzem, akárcsak a szilvesztert és bármilyen mulatságot, ami tömeges és szervezett. Egy privát parti, ahol 5-10-15 ember jó érzi magát, beszélget, röhög, azt szeretem.

- És ha egy privát farsangi partira kéne beöltözni, az se menne?
- Nagyon kínlódnék. Biztos, ilyen hülyeségek jutnának eszembe: Mickey egérnek öltözni, mert azt nagyon szeretem, azzal tudok azonosulni. Mindig annak tartottam magamat.

- Mi a Mickey egér ismérve?
- Abban minden benne van: aranyos, kedves, néha kicsit gonoszka is, nem kimondottan jó vagy rossz manó. Kicsi, eleven, kíváncsi bestia, bekerül a pácba, lehet sajnálni és szeretni, csinál mindenféle csínyeket, ami benne van az emberben, de eltitkolja. Én is csináltam csínyeket.

- Mit csinálsz azokkal az ajándékokkal, amelyek nem tetszenek?
- Elajándékozom őket vagy kidobom. Nem akarom, hogy belenőjenek a lakásomba vagy az életembe.

- „Kegyeleti okokból" sosem tartod meg? Mondván, ezt attól a kedves embertől kaptam.
- Kétféle ajándék van: a sztereotip, mikor úgy érezzük, hogy muszáj ajándékot venni. Ilyen például a bögre, a mécses, a mézgyertya, amiknek nincs semmi történetük. Hozzáteszem, vannak emberek, akik szeretnek otthon gyertyákat égetni, én nem annyira vagyok ilyen, de azt megértem. Annak semmi értelme, hogy álljon a polcon. Nyilván vannak ajándékok, amelyek fontos emberekhez kötődnek, emléket őriznek, bár ugyanúgy haszontalan tárgyak. Amihez nem kapcsolódik semmi, az még akkor sem tud bekerülni az életembe, ha amúgy szép dologról van szó. Én nem akasztgatok ki képeket, plakátokat a lakásomba, nincs egy darab sem a falon, teljesen üres, azaz fehér.

- Külföldön lopták már el biciklidet?
- Én a sajátomat. Le volt zárva egy közért előtt, ahol bevásároltam, és beletört a kulcs a zárba. Odamentem és elkezdtem lefűrészelni a láncot, és mondjuk az alatt a 1,5 óra alatt senki nem kérdezte meg, hogy mit csinálok. Külföldön is lopnak biciklit kőkeményen.

- Az Eu-elnökség kapcsán felvetődhet: Európa hogyan profitálhat belőlünk?
- Ha azt kérdezed, mit szeretek a magyarokban, van egyfajta temperamentuma, fantáziája ennek a nemzetnek; ezt adhatjuk a világnak. Sokszor persze ez gonosz és rosszindulatú, meglepő hazugságokkal teli, máskor viszont izgalmas, teli költői dolgokkal. Azt szeretem bennünk, hogy van egyfajta individuális képzelőerőnk.

Kovalik Balázs
Kovalik Balázs: A korszerű, nyitott gondolkodás nem életkor kérdése
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.