Orbán leghosszabb ebédje: német-francia paktum magyar javaslatok helyett

Mint "nemlétező papírról" beszélt Orbán Viktor a német-francia paktumról, amely az EU eurozónához tartozó tizenhét tagállama számára külön gazdasági-politikai egyeztető rendszert hozna létre - keresztezve ezzel a magyar EU-elnökség hatpontos javaslatát.

Mentik vagy temetik az eurót csütörtökön

Nem várhatóak látványos megoldások az eurózóna vezetőinek csúcstalálkozóján a német kancellár szerint; Merkel nyugalma a súlyosbodó válság közepette egyre nagyobb idegességet kelt Brüsszelben.

Eurót ment Merkel és Sarkozy

Az eurózóna válságának megoldásairól ül le tárgyalni Párizsban Nicolas Sarkozyvel Angela Merkel – közölte a Reuters.

Párizsi csúcs: nincs csodarecept

Szorosabb gazdasági koordinációt, a pénzügyi tranzakcióikra kivetett különadót és 2013-tól közös német francia társasági adót jelentett be a német kancellár és a francia államfő Párizsban.

Újabb német-francia csomag készül

Merkel és Sarkozy átfogó tervet készít az euróválság ellen, de a részleteket egyelőre titkolják.

 

Merkel és Sarkozy átfogó tervet készít az euróválság ellen

Részleteket nem árult el Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy államfő, de vasárnap este közölték, hogy az októberi uniós csúcsra és a G-20-ak novemberi találkozójára új tervvel rukkolnak elő, amely tartalmazza banki feltőkésítés módszereit, az euróövezeti tagállamok szorosabb együttműködésének további keretét és a görög válságra adandó választ.

A vasárnapi berlini találkozó előtt a vezető német lapok azt írták, hogy alakul a német-francia kompromisszum: a Merkel-kormány belemegy abba, hogy az uniós mentőalapot (EFSF) felhasználják a bankok feltőkésítésére, cserébe Párizs hajlandó elfogadni, hogy Görögország adósságát alaposan átütemezik. A két vezető ezt nem erősítette meg, de a közös felelősség szellemében beszélt, és értésre adta, hogy e három kérdésről tárgyaltak délután, s nyilván ez volt a késő esti munkavacsora témája is. Kormányhivatalnokok cáfolták az értesüléseket: Berlin szerint a bankokat a piacok bevonásával, vagy az egyes államok beavatkozása révén kell megtámogatni. Az EFSF csak a legvégső megoldás lehet.

Németország és Franciaország vezetői a pénzügyi válság kirobbanása óta több konkrét ötlettel álltak elő az euróövezeti együttműködés erősítésére, s etekintetben mots további javaslatokra készülnek. Erre célozhatott a héten Brüsszelben Angela Merkel is, amikor az uniós alapszerződés átfogó módosításának eshetőségéről beszélt.

A görög adósságválság árnyékában Nicolas Sarkozy igyekezett ellenállni a kísértésnek, hogy a legjobb ötlet mégiscsak a görög csőd bejelentése lenne, tette ezt a francia bankok kényes helyzete miatt. Ugyancsak vasárnap jelentette be a francia, a belga és a luxembourgi kormány, hogy támogatja a görög állampapírokból jól bevásárolt Dexia bank átalakítását.

A növekvő feszültségre jellemző, hogy John Major volt konzervatív brit kormányfő úgy nyilatkozott: az euróövezeti válságra a legjobb megoldás a bankok feltőkésítése és a görög csőd beismerése lenne. Robert Zoellick, a Világbank elnöke pedig azt nyilatkozta a Wirtschaftswoche magazinnak, hogy  Európának semmiféle víziója sincs, hogyan kéne megoldani a krízist, s különösen Németországnak kellene vezető erőből többet felmutatnia.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.