Négykezes reformokra

Összegezve – Gyurcsány Ferenc jelentős kis lépéseket tett egyes szerkezeti reformok felé. Az új adók növelik a fogyasztási adók szerepét, közelítenek az egykulcsos adórendszer felé. Orbán Viktor nem hajlandó elkötelezni magát nagy szerkezeti reformok mellett. Gyurcsány Ferenc ebben hű társa. NolBlog

A válság miatt elúszhat Afrika esélye

A gazdasági válság letérítheti Afrikát arról a fejlődési pályáról, amelyre az elmúlt években sikerült ráállnia - mondta lapunknak Búr Gábor, az ELTE docense.

"Aggódom Európáért"

„A gazdasági világválság elől senki sem menekülhet. Európa azonban sokkal rosszabb helyzetben van, mint az Egyesült Államok" - írja Paul Krugman, a The New York Times kolumnistája. A Nobel-díjas közgazdász szerint a válság különösen súlyos lehet Európában, hacsak a kontinens államai nem fűzik a mostaninál jóval szorosabbra az együttműködést.

Fájni fog! Sőt...

A mind jobban begyűrűző válság már most szedi az áldozatait.

Adóparadicsony vagy szociális pokol?

A G20 országcsoportjának londoni csúcsértekezlete büszkén jelentette be: felszámolta az adóparadicsomokat, ahol a pénzvagyonok menedéket találtak a banktitok védelmében. A Marianne című francia lap ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az úgynevezett „szociális paradicsomok" - valójában „szociális poklok"- tekintetében semmi sem történt.

 

Megoldás a bazi nagy gazdasági válságra - olvasói vélemény

Az elmúlt napokban, hetekben elhangzott vélemények, amelyek politikusoktól, gazdasági szakemberektől, a médiában írogató és nyilatkozó megmondó emberektől hangzottak el, nagyon elkeserítettek. Miért? Mert az derült ki, hogy a leghalványabb fogalmuk sincs arról, merre, hogyan van kiút, már ami a válságra adott megoldásokat illeti.

De miért is tudnák a megoldásokat? A nyilatkozók tömkelegének fogalma sincs arról, a gyakorlatban mit jelent a munkahelyteremtés, piacteremtés, válságmenedzselés! De mielőtt többen rosszul lennének nagyképűnek tűnő véleményemtől, lenne egy-két kérdésem a nyilatkozókhoz.

A rendszerváltás óta hány gyárat építettek?

Ha ilyet építettek, akkor ott kezeltek-e válságot?

Ha az előző két kérdésre igen a válaszuk, akkor mindezekhez mennyi pénz állt a rendelkezésükre?

Ha a válaszok azok, hogy igen, építettünk gyárakat, a vállalkozás több válságos időszakot is megélt, és azt pénz nélkül válságmenedzseltük, akkor, és csakis akkor van hitele a véleményüknek. Ha viszont ez nem így van, vagyis hiteltelenül nyilatkozgatnak, és nem tudják, merre van a tovább, akkor legalább forduljanak olyan emberekhez, akik ezeken a terepeken edződtek.

Barátaim, és nem nagyon barátaim, elárulok egy titkot! Én ezen a terepen edződtem, de még a kutya nem jött oda hozzám, hogy mit kéne csinálni, kivéve néhány barátot, egykori vállalkozó társat. Én, és a hozzám hasonló balekok - akik a saját vagyonunkat is visszaforgatták vállalkozásaikba -, minket bizonyos körök leírt emberként szoktak definiálni. Például azért, mert hittünk politikusoknak, multiknak, és annak, hogy érdemes, lehet, és kell alkotni, vállalkozni Magyarországon.

Ma azt látjuk, hogy azok osztják az észt, akik leginkább a lehúzásokban voltak otthon, 1990-től folyamatosan. És még mi megy? A szokásos kommunikációs technikák, amelyeknek  valós tartalmát megnézve azt látjuk: a nagy semmivel egyenérétkűek. (Mindegy, melyik oldalt nézem, és persze, hogy ezt is kell néznem a kialakult helyzetben…)

Amikor a szar már nyakig fog érni – már addig ér -, akkor lesz majd rohangálás a kreatív, nem lehúzós, ex-vállalkozókhoz, mit is kéne tenni. Elárulok még egy titkot: én például pontosan tudom, hogy miket szabad, miket kell, és miket tilos tenni a mai súlyos gazdasági helyzetben, a politikára és a gazdasági szereplőkre értve egyaránt, mert az ma már kevés, hogy itt vagy ott csökkenteni kell az adókat, ez, ha úgy tetszik, egy nagy nulla, úgy a válságkezelésre értve, mint annak eredményét tekintve.

Még annyit: bővebben nyilatkozom erről, vagy részt veszek ez irányú munkában, de csak az általam felállított normarendszerben, és ha ezt a munkát annak értékével arányosan díjazzák. Azért, ahogy a példákban szokásos érvelés is itt legyen: „bezzeg Amerikában…” Bizony, ott valószínűleg már Barack Obama gazdasági tanácsadó testületében lennék oszlopos tag, a mai naptól.

Ficsor Ferenc ex-gyáros

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.