A fejlett Dél

Az egyenletes útburkolat, a pontos vonatok, a viszonylag tiszta utcák - ez India nagy részében nem tapasztalható. Keralában még hulladékgyűjtő ládákat is láttunk, ami északon elképzelhetetlen. Mint ahogy a járda, amin gyalogosan lehet közlekedni.

Gandhi, a nacionalista

Vajon mennyi szenvedésen kell még az emberiségnek keresztülmenni ahhoz, hogy eljussunk a Mahátmá látszólag egyszerű, de mégis forradalmian új látásmódjához? Mi késztethetne bizonyos politikusokat arra, hogy ha már a történelemből nem képesek tanulni, akkor legalább Gandhi filozófiáját próbálják megérteni?

Ó, miszter Alkohol

Mi a nyitott verandán ültünk, beszélgettünk és szolidan hörpölgettük a sörünket, amikor megjelent a tulajdonos és a lehető legudvariasabb mosolyát felvéve, de ellentmondást nem tűrő hangon felszólított minket, hogy az alkoholfogyasztást a zárt nappaliban legyünk szíves folytatni. Az indok: kint a teraszon minden arra sétáló láthatja, hogy mit művelünk, és ez erősen rombolná a ház megbecsültségét.

Hej halászok, halászok!

A húzók minden erejüket összeszedték, bent a vízben meg néhányan ugráltak a háló körül, gondolom azért, hogy a halakat visszatartsák a meneküléstől. Végül aztán a fövenyre került a necc – tele apró halakkal. Kérdeztem a mellettem állót, hogy ezzel tudnak-e valamit kezdeni, de megnyugtatott, hogy mind nagyon ízletes.

A sziget

Azon a szigeten, ahol mi egy úgynevezett „homestay”-ben laktunk, szintén a rizstermesztés és a halászat a falu lakosságának fő megélhetési forrása. A település engem inkább egy sűrűn lakott tanyavilágra emlékeztetett, mert a házak között nagyon nagyok a távolságok, különösen a sziget belsejében.

 

Megdőlnek a nemekkel kapcsolatos tabuk Indiában

Shobhaa De, a Bombay Times, illetve az Asian Age neves kolumnistája, akinek nemrég jelent meg Európában is – számos tabut döntögető – regénye, a Csillagok éjszakája, hosszú interjúban kommentálja az indiai parlament Felsőháza által március 9-én elfogadott törvényt, amely bevezeti a női kvótát, s ezzel az amúgy 8 százaléknyi női képviselő számát 33 százalékra emeli.

Az írónő őszintén bevallja, mint egy felső kasztból származó, kiváló nevelést kapott értelmiségi nem repesett az örömtől, amikor e kérdés korábban először felmerült, mert úgy vélte: a nőknek is, mint bárki másnak, meg kell küzdeniük a karrierjükért, és képességeik, nem pedig női mivoltuk okán kell kiérdemelniük egy-egy pozíciót. De véleménye gyorsan megváltozott, amint beértek annak az intézkedéssorozatnak az eredményei, amelyek mintegy 85 000 nőt „segítettek be" az addig középkori nívón működő, csak férfiak által irányított falusi területi elöljáróságokba. Az intézkedés nyomán nem várt fejlődés és szemléletbeli módosulás ment végbe, és olyan kritikus területeken is radikális javulás történt, mint mondjuk a korrupció - írja a globusz.net. „Elképesztő - vallja meg Shobhaa De -, de ez volt az indiai demokrácia első valódi sikeres próbája."


Ma már több bizalommal, ugyanakkor továbbra is nagy elvárásokkal tekint a kvótatörvényre, melynek csak ezt követően adatik meg, hogy bizonyítson.
Mindazonáltal az indiai társadalom is fejlődik, ami azt jelenti: az ilyen intézkedéseknek nem csak helyük van, de elkerülhetetlenek is. Egyetlen generáció alatt a felnövő ifjú indiaiak élete többet változott, mint addig évszázadokon át, nyitottabb a szexuális életük, bátrabban vállalnak fel kapcsolatokat, és a nők hirtelen megjelentek igen magas vezető posztokon. Az újságok főszerkesztői székében épp úgy látni ma már nőket, mint a rendőrőrsökön. Nem is beszélve a vállalkozásokról...

Nyilvánvaló, hogy az élet demokratizálódása megnyitja az utat az ellentmondások előtt is - jegyzi meg. Ezeket a társadalomnak szintén kezelnie kell. A Bollywood-i filmekben egyre több a trágárság és obszcenitás, de mindezt kezelni könnyebb lesz, mint ledönteni a tabukat - állítja az indiai írónő.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.