Bulgáriát fenyegeti a 'görög forgatókönyv'

A gazdasági válság elleni küzdelem jegyében új adónemet vet ki a bolgár kormány luxusjavakra és -ingatlanokra.

'Az Orbán-Matolcsy gazdaságpolitika összedőlt, adóemelés jöhet'

Gyurcsány Ferenc a Facebookon vezeti le, miért kell adóemelésre számítani és miért támogatható az egykulcsos szja megszüntetése.

Matolcsy hatékonyabb adóbehajtást vár el

Az idei költségvetési hiánycél betartására szolgáló tervezett intézkedések közül ez volt az egyetlen, amit nevesített. Úgy látja, százmilliárdok hozhatók vissza a büdzsébe ezáltal.

Újabb zseniális ötlet: Matolcsy uniós luxusadót vezettetne be

35 százalékra emelné a luxustermékek áfáját egész Európában.

Ezen bukhat el a Matolcsy-féle luxusáfa

A kormány mégis visszavenne valamennyit az szja-rendszer révén a tehetősebbeknél hagyott jövedelmekből.

 

Matolcsy luxusadót akar

A gazdasági miniszter arra kérte Algirdas Semeta pénzügyi biztost, hogy tegyék lehetővé, hogy a magyar kormány 35 százalékos áfát vethessen ki a luxuscikkekre.

Matolcsy György levélben kérte Algirdas Šemeta adóügyi biztost, hogy az Európai Bizottság mihamarabb tegyen javaslatot a luxuscikkek forgalmi adójának magasabb adóztatására.

Matolcsy szerint ha  a Tanács közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló irányelvében foglaltak lehetőséget ad erre, akkor a magyar kormány "fontolóra venne" egy, a hatályos adókulcsnál magasabb, 35 százalékos áfa-kulcs bevezetésének lehetőségét bizonyos termékek esetében. 

A nemzetgazdasági miniszter meggyőződése szerint az ECOFIN Tanács kedvezően fogadná az Európai Bizottság javaslatát.

A tagállamok többsége ugyanis nehéz költségvetési konszolidációval néz szembe, és az államháztartási hiány, illetve az államadósság megfelelő keretek között tartása az egyik legfontosabb feladata és felelőssége a kormányoknak.

Matolcsy György levelében kifejtette: "a nemzeti adópolitika keretében végrehajtott intézkedések nagymértékben hozzá tudnak járulni (...) hogy a gazdaságpolitikai eszközök segítsék beindítani a gazdaság motorját, fokozzák országaink versenyképességét."

A nemzetgazdasági miniszter szerint a luxuscikkekre kivetett magasabb itteni adó nem jelent uniós jogharmonizációs problémát, mivel a tagállamoknak bizonyos termékeket és szolgáltatásokat ma is van lehetősége a normáltól eltérő, alacsonyabb mértékben adóztatni.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.