Schiff dirigálja a Fesztiválzenekart

Bécsi klasszikusokat vezényel és játszik Schiff András a Budapesti Fesztiválzenekarral a hétvégén több koncerten is - közölte Körner Tamás, az együttes igazgatója. Pénteken és szombaton a Művészetek Palotájában, vasárnap pedig a Zeneakadémia nagytermében lép fel Kossuth-díjas zongorista a Budapesti Fesztiválzenekarral.

New York Post: a Budapesti Fesztiválzenekar Figarója “őrülten jó”

A New York Times szerint a Fischer Iván által rendezett és vezényelt Figaró koncertszínházi előadása a New York-i operaszezon fénypontja volt.

Bluesmise Dél-Budán

Na, mi van, magyarok – kérdi Deák Bill –, mindenki jól van? Mert én kezdem magam jól érezni! A tömeg egy része hangos “Bill a király!” felkiáltással válaszol, és aki itt ezt mondja, komolyan is gondolja. Elvis vagy Zámbó Jimmy nemigen rúg itt labdába, de legalábbis gyorsan elküldik sörért, ha sokat ugrál.

Füttyös Gyuritól a kőbe vésett asszonyig

Új zenekara van az énekes-színésznő Kováts Krisztának. A kvintettel budapesti legendákról és legendás alakokról, helyekről énekel vasárnap, majd október 15-én a Klauzál téri Pepita Ofélia Bárban.

A szív keni a motort

Zseblámpatűz, ízlelgetjük a szót, vajon kifejezi-e a lényeget, mikor Joe Bonamassa játéka után elsötétül az egész terem, és a roadok útját kis pontfények jelzik csak, a meggyőződéses rajongók talán azt is képzelhetik, apró csillagocskákat látnak, olyat veretett a mester.

 

Maria João Pires a Müpában

A világ egyik leginkább ünnepelt és körülrajongott zongoraművésze, akinek felvételeit megkapó intimitásukért és tiszta szépségükért értékeli a szakma és a közönség egyaránt, három koncert, és egy turné erejéig a Budapesti Fesztiválzenekar vendége. (x)

Ha nem a zongora mellett, hanem magánemberként látjuk, kisebbnek és törékenyebbnek tűnik, mint amilyennek gondoltuk. Napbarnított arcának elegáns vonásai mellett kedves kontraszt rövid haja, amely csibészes külsőt kölcsönöz neki. Előadásmódja mindig tökéletes, és rendkívül bensőséges, beszédhangja azonban olyan, mint egy finom szemcsés dörzspapír, de határozott, ha arra van szükség.

Maria João Pires azon maroknyi zongoraművész egyike, akinek előadásai mindenképp értékesek, mindenkit elvarázsolnak. Mindenkit, még akkor is, ha valaki úgy gondolja, azt a bizonyos darabot voltaképpen nem is kedveli.

A művésznő a világ legtekintélyesebb zenekaraival dolgozik, és ugyanez a jelző érvényes a lemezkiadóra is, amely foglalkoztatja, hiszen albumait a legendás Deutsche Grammophon adja ki. Chopin Noktürnjeit tartalmazó lemezét a piac legjobb felvételének tartják. Amint a Gramophone magazin kritikusa, Bryce Morrison írja: „Maria João Pires művészetében nyoma sincs a nárcizmusnak. Ő korunk egyik legtökéletesebb művésze.”

Ő mégsem érezte soha fontosnak, hogy sikerei irányítsák életét: „Nyilván lehetett volna sokkal nagyobb karrierem is” – nyilatkozta. – „De nem akartam. Valójában sosem vágytam a nagyközönség szeme elé, mindez egyszerűen megtörtént. De soha eszembe nem jutott azért zongorázni, hogy a figyelem középpontjába kerüljek”.

A művésznő szakmai útját meghatározó pillanat gyermekkorában történt, amikor a kiváló francia hegedűművész, Ginette Neveu bátyjával együtt koncertet adott Lisszabonban. „Nagyon kicsi voltam még, mindössze négyéves. Mégis, már akkor kerestem valami különleges hangzást a zongorán. És ezen a koncerten hallottam valamit. Neveu hegedűjének hangja nagyon személyes volt, mégis minden csakis a zenéért történt. Óriási hatással volt rám. Ám néhány nappal a hangverseny után Ginette Neveu repülőszerencsétlenségben elhunyt. De ez a zenei emlék azóta is bennem él.”

A portugál származású Maria João Pires első nyilvános fellépése ötéves korában, 1948-ban volt. Először hazájában, majd Németországban folytatta zenei tanulmányait, mesterei Campos Coelho és Francine Benoit voltak, később Rosl Schmidnél és Karl Engelnél tanult. 1970-től kezdve vizsgálja a művészetnek az életre, a közösségre, az oktatásra-nevelésre gyakorolt hatását, és keres új utakat a zenepedagógiában. Mesterkurzusain a világ minden tájáról érkezett hallgatókkal foglalkozik.

Vajon milyen az ideális zenélés Mozart, Schubert és Chopin kiváló tolmácsolója számára? „Egyszerűen jó barátokkal muzsikálni egy kis közönség előtt. Így könnyebb háttérbe szorítani önmagunkat. Mert nem az a cél, hogy a saját vízióimat közvetítsem. Csak annyit akarok, hogy a zene beszéljen belőlem. Ezt tanítom a növendékeimnek is: arra a szóra kell hallgatnunk, amit a zene mesél nekünk.”   

2013. október 18-20. - Művészetek Palotája

Veress Sándor: Threnos (In memoriam Béla Bartók)
Frédéric Chopin: 2. (f-moll) zongoraverseny
Johannes Brahms: Zongoranégyes (Arnold Schönberg átiratában)

Budapesti Fesztiválzenekar
Közreműködik: Maria João Pires (zongora)
Vezényel: Fischer Iván

Maria João Pires
Maria João Pires
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.