Veszedelmes viszonyok 1.

A lány megadta magát. Beültek az egyetem melletti kis presszóba. Carlo sokat beszélt, talán hogy oldja a feszültséget. Kérdezgette a lányt, majd, látva, hogy Edina nem szeret magáról beszélni, másra terelte a szót.

Karácsony-szindrómások a fa körül

A szenteste nem csak csillagszórós ünnepvárás. Szorongás, magány, vásárlási kényszer, falási rohamok és szuicid hullám: kellemetlenségek is kerülnek a fa alá. A karácsonyológia az ünnep sötét oldaláról szól.

A férfi és női barátság evolúciója

A férfiak az ősidőkben egymásra voltak utalva a vadászatban, harcban, mint most a BKV ellenőrök a mozgólépcső tetején, s ezért fontos volt, hogy tudjanak egymással kooperálni, egymásért áldozatokat hozni: a férfi barátság genetikailag beégetett.

A mesés tejesdoboz

1975. óta a svéd tejtermékek csomagolása elképzelhetetlen a hátlapon olvasható szöveg nélkül. Eleinte tanítónénisre vették a tónust, majd tejtermékekről informáltak, mostanában ilyen is-olyan is. Egy biztos: mindig megtudunk valami érdekeset.

Miért élünk olyan sokáig?

Mindenki hosszú életű akar lenni, de senki sem akar megöregedni. Szükségünk lenne olyan elképzelésekre, amelyek azzal a tisztelettel és intelligenciával közelítik meg az élet utolsó fázisának értelmét, ahogy az megérdemli.

 

Mai kríziseink és szexualitásunk

Mindennapi kríziseink, netes kommunikáció, nemi identitás és szexualitás - csak néhány téma a Pszichológia Szabadegyetem hétvégi programjából. Az őszi kurzusra várják az érdeklődőket, a kétnapos programban előadások, filmvetítés és workshop szerepel.

Szombaton délelőtt Mindennapi kríziseink címmel Meixner Veronika szakpszichológus tart előadást a Pszichoilógia Szabadegyetemen. A krízishelyzetek ugyanis mindennapi életünk elkerülhetetlen velejárói, amelyek hatására a legkiegyensúlyozottabb személyiséget is hatalmába kerítheti a bizonytalanság, a kétségbeesés vagy a teljes összeomlás. Vajon van-e olyan ember, aki soha nem élt át válsághelyzetet? Elkerülhető-e, el kell-e kerülnünk a krízist? Mit tehetünk, ha már a hullámok végképp összecsaptak a fejünk felett, s nem vagyunk olyan leleményesek, és kreatívak, mint Münchausen báró, aki saját hajánál fogva húzta ki magát és lovát a mocsárból?

Délután Vajda Zsuzsanna egyetemi tanár, Lógok a neten címmel az internetes kommunikáció pszichológiai sajátosságaival ismerteti meg hallgatóit. Mint az ismertetőben olvasható, az új kommunikációs eszközök használata ugyanúgy behálózza mindennapi életünket, mint a sok kábel és vezeték a szobánkat. A kommunikáció forradalma a társas alakzatok valamennyi szintjén megváltoztatta az emberi viselkedést, de még azt a módot is, ahogyan magunkról gondolkodunk. Az előadás elsősorban arról szól, hogyan alakította át a hálóvilág az egyedi ember életvitelét, stratégiáit, a személyiség működését, milyen hatást gyakorol a csoportszerveződésre és az érintkezésre. Szó lesz a függőségek új fajtáiról, az internetfüggőségről és a játékfüggőségről is.

Az esti Filmklub keretében Ki a gyilkos? címmel, a horror és erőszak szerepét vizsgáló dokumentumfilmet vetítenek, amely után kötetlen beszélgetés várja a nézőket.

Vasárnap a szexualitás és a nemi szerepek pszichológiai kérdéseiről lesz szó, délelőtt egy előadás keretében, délután pedig egy workshopon. A szexualitásról való gondolkodás elválaszthatatlan a nemiségről és a nemi
szerepekről való gondolkodástól - állítja Füredi Krisztián szexuálpszichológus http://szexualterapia.eu/, aki a nyitó előadást tartja. A nemi szerep rendkívül összetett, tetten érhetőek a veleszületett és a kulturális, társadalmi források. Ezen túl megtárgyalják a szexuális viselkedés ismert és kevésbé ismert formáit, a nemiség, a nemi identitás, a nemi identitáskeresés régi, új és régiúj formáit, illetve azok motivációs és személyiségbeli hátterét.

A pszichodráma workshop témája kapcsolódik a délelőtti előadáshoz, így a nemi szerepek, a férfi-női szerepek és a párkapcsolatok, szexualitás témái köré épülő önismereti pszichodráma workshopon nyílik alkalom
résztvenni.

A teljes program és egyéb részletek itt olvashatók >>

A fiatalok szexuális kapcsolatait alapvetõen a monogám életvezetés határozza meg
A fiatalok szexuális kapcsolatait alapvetõen a monogám életvezetés határozza meg
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.