Megsebesült két magyar katona Afganisztánban

Gránátvetővel lőttek rá a magyar katonákat szállító konvojra vasárnap délelőtt Afganisztánban; egy katona artériás sérüléseket, egy másik pedig hámsérüléseket szenvedett.

Pénzt kapunk a Pentagontól

Több más állam mellett Magyarország is kap különleges pénzsegélyt idén az amerikai védelmi minisztériumtól; a segítséget az Afganisztánba utazó csapatok fejlesztésére adják - jelentette be pénteken az amerikai védelmi minisztérium.

Még többet várnak tőlünk Afganisztánban

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, falak, ellenőrzőpontok, lassító pontok között szlalomozva érkezett meg Sztárai Péter, a külügyminisztérium helyettes államtitkára a nemzetközi konferencia helyszínére Kabulba.

Meghalt egy magyar katonanő Afganisztánban

Meghalt egy magyar katonanő, három társa pedig megsérült, amikor hétfő hajnalban támadás ért egy magyar konvojt az afganisztáni Baglán tartományban.

Katonahalál Afganisztánban: csapdába hajtott a magyar konvoj

Gyanúsan jól informáltak voltak a tálibok a bagláni magyar konvoj elleni rajtaütés végrehajtásakor – állítja Tölli István nagykövet.

 

Magyar katonanő halála: nem vonulunk ki Afganisztánból

Egy katonanő meghalt, hárman pedig megsebesültek, egyikük életveszélyesen, amikor hétfő hajnalban a magyar kontingens hazatérő tagjaira támadtak rá fegyveresek Afganisztánban. A tűzharc továbbra is folyik a támadás helyszínén, német és afgán katonák részvételével. Hende Csaba szerint a kormány Afganisztán-politikája változatlan.

Meghalt egy 32 éves magyar katonanő, Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester Afganisztánban, Baglán tartományban, miután magyar idő szerint hétfő hajnalban, fél négykor támadás ért egy magyar konvojt. Hende Csaba honvédelmi miniszter és Benkő Tibor altábornagy vezérkari főnök a támadásról hétfői rendkívüli  sajtótájékoztatóján elmondta: a PRT (tartományi újjáépítési csoport) 8. váltásának 29 katonája készült haza, 63 katona vett részt a feladat biztosításában. A négy, felderítő feladatot végző Humvee mellett tizenegy páncélozott Toyota terepjáróból álló katonai konvoj Puli-Khumriból, a magyar bázisról Mazar-i-Sarifba tartott, ahonnan a katonák már hazatértek volna Magyarországra, mert lejárt a mandátumuk.

Baglán tartomány fővárosától, Puli-Humritól 20 kilométerre északnyugatra a konvoj mellett improvizált robbanószerkezet lépett működésbe, majd azonnal, három irányból kézifegyverekkel vették össztűz alá a magyarokat. A konvoj negyedik autója – amelyben Pappné Ábrahám Judit, és három sérült társa is utazott –, ekkor kapott telitalálatot egy RPG-ből (páncéltörő rakétavetőből). A katonanő azonnal, a helyszínen meghalt. A konvoj parancsnoka segítséget kért és kapott a magyar bázistól. Hende Csaba honvédelmi miniszter lapunk kérdésére kifejtette: a konvoj visszatért a puli-khumri-i bázisra, ahol az amerikai előretolt sebészeti ellátóközpontban látták el a sérülteket: az életveszélyes sérült kómában van, de sikerült stabilizálni az állapotát. Egy orvosnő főhadnagy és a biztosításban részt vevő sofőr is megsérültek a terepjáróban, nyolc napon túl gyógyuló repeszsérüléseket szenvedtek, de állapotuk – a körülményekhez képest – jó. Hende Csaba azt is elmondta: egy homokvihar nehezíti a helikopteres szállítást, így a sérülteket még nem sikerült eljuttatni a mazari német katonai kórházba.

Benkő Tibor altárbornagy elmondása szerint egy kilométeres arcvonalon továbbra is folytatódik a tűzharc a támadás helyszínén a német és az afgán hadsereg katonáinak, illetve rendőrség részvételével – magyarok nélkül. „Nem csak egy rajtaütésről van szó” – mondta a vezérkari főnök. Benkő nem akart találgatásokba bocsátkozni a támadók létszámát illetően.

Pappné Ábrahám Judit törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő, s a honvédség hősi halottjának tekinti. Pappné a tatai Klapka György Lövészdandár tagja, szerződéses pályáját 2002-ben kezdte. Szolgált misszióban Macedóniában és Koszovóban is. Férje szintén az afganisztáni kontingensben volt, de néhány nappal korábban már hazatért. Pappné személyügyi tiszthelyettesként szolgált Afganisztánban, így feltehetően egyáltalán nem járt ki terepre, afgánokkal nem konfrontálódhatott. Hende Csaba „aljas orvtámadásnak” nevezte a támadást, hiszen – mint mondta – az elhunyt magyar katonanő „az afgán nép fejlődését és jólétét támogatta munkájával”. Azt is hozzátette: „kivédhetetlen volt” a támadás, a konvoj száz százalékos biztosítása lehetetlen. Benkő altábornagy ezt azzal egészítette ki, hogy felderítési adatok nem voltak sem a támadásról, sem az ellenállók összevonásáról.

„Nem a győzelem a cél”

– A kormány Afganisztán-politikája nem változik – jelentette ki lapunk kérdésére a támadással kapcsolatban a honvédelmi miniszter, aki elismerte: a biztonsági helyzet folyamatosan romlik, a PRT munkája megnehezült. Felderítési képességek javítását, a barakkok páncélozását, további páncélozott járművek beszerzését említette a honvédelmi miniszter, olyan területekként, ahol javítani kell a katonák biztonságán, a kinti tevékenységben pedig a kiképzés kell, hogy legyen a központban. Hende elmondta: a NATO és a HM álláspontja is az, hogy nem háborús győzelem kivívása a cél, hanem a törvényes afgán kormány önálló működésének elősegítése.

A honvédség eddig két katonát veszített az afganisztáni műveletekben; mindkettő tűzszerész volt. Magyarország 2006 óta működtet PRT-t az Afganisztán északi részén fekvő tartományban. A mintegy 240 fős alakulat Puli-Khumriban állomásozik.

Részvétnyilvánítás az Egyesült Államoktól

Az Egyesült Államok nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis részvétét fejezte ki az Afganisztánban elesett magyar katona családjának. „Szomorúan értesültünk a Magyar Honvédség katonájának haláláról, és több társának megsebesüléséről egy konvoj elleni támadás során. Szívből együtt érzek az elesett katona családjával. Remélem, hogy sebesült társai tökéletesen felépülnek - áll a nagykövetség által az MTI-hez eljuttatott közleményben. A kirendeltségvezető az írta, hogy a támadás is mutatja a NATO és az ISAF előtt tornyosuló afganisztáni kihívás nagyságát.

„Hálásak vagyunk a magyar kormánynak, a Magyar Honvédségnek és a magyar embereknek az együttműködésért és az áldozatokért, amelyekkel hozzájárulnak ehhez a létfontosságú erőfeszítéshez” – fogalmazott a nagykövet.

Hétfőn elesett két francia és egy amerikai katona is a közép-ázsiai országban folyó hadműveletekben. Ezzel 455-re nőtt a már jóval több mint százezres külföldi katonai kontingens idei veszteségeinek száma.

Sajtótájékoztató a minisztériumban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.