Magyar eurókötvény: siker túljegyzéssel

A horvát államhoz hasonló, Szlovákiánál rosszabb feltételekkel kap hitelt Magyarország. A magyar eurókötvényt túljegyezték: a kereslet elérte 2,9 milliárd eurót.

Az új, ötéves - 2014. július 28-án lejáró -, egymilliárd eurós magyar eurókötvény kamata évi 6,75 százalék, másodforgalmazói ára 99,835 százalék, induló hozamfelára az összehasonlítható eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött 3,95 százalékpont, avagy 4,325 százalékpont a 2014. júliusban lejáró, 4,25 százalékos német Bund fölött, közölték a szervezők pénteken.

Az árazás előtt a hozamfelár célsávja 3,95-4,05 százalékpont volt a szervezők, a Citigroup és az ING Bank szerint.

A szervezők "fantasztikus" túljegyzésről számoltak be: 2,9 milliárd euróra volt kereslet a piacon.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU közös készenléti hitelkereteiben tavaly ősz óta részesült közép- és kelet-európai országok közül Magyarország az első, amely visszatért a nemzetközi tőkepiacra.

A térségből idén eddig április végén Csehország, május közepén Szlovákia, majd május végén Horvátország adott ki eurokötvényt.

Az eltérő lejáratok és összegek miatt az összehasonlítás nem lehet közvetlen. A 2015. januárban lejáró, 750 millió eurós horvát eurokötvény rögzített kamata évi 6,5 százalék, kibocsátási és másodforgalmazói ára 99,675 százalék, induló hozamfelára az összehasonlítható eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött 3,60 százalékpont volt.

Horvátország osztályzata az S&P-nél, a Fitch Ratingsnél és a Moody'snál a megszorításokkal még befektetői sáv alsó szélén sorendben BBB mínusz, BBB mínusz, Baa3, Magyarországé BBB mínusz, BBB, Baa1.

A horvát kötvény kiadásakor a piacon lévő, korábbi magyar eurokötvények hozamfelára hozzávetőleg 4,35 százalékpont volt az összehasonlítható eurókamatcsere-hozam fölött.

Szlovákia május 14-én kiadott, 2 milliárd eurós, ötéves lejáratú eurokötvényének évi kamata 4,375 százalék, kibocsátási és másodforgalmazói ára 98,387 százalék, induló hozamfelára 1,70 százalékpont volt. Szlovákia hitelminősítői osztályzatai: A plusz, A plusz, A1.

Csehország április 29-én kiadott, ötéves, másfél milliárd eurós eurokötvényének kamata évi 4,5 százalék lett, másodforgalmazói ára 98,839 százalék, induló hozamfelára 1,90 százalékpont volt. Csehország osztályzatai: A, A plusz, A1. 

 

Szupersiker

Elégedettek a magyar erukötvény kibocsátással a szervezők: a pénteken árazott új, ötéves, egymilliárd eurós kibocsátást "szupersikernek" nevezték. Az ügyletet szervező egyik bank, az ING magas besorolású szindikált hitelügyletekért felelős igazgatója, Patrick Wuytens elmondta: az egymilliárd eurós ajánlatot a könyv lezárásáig háromszorosan jegyezték túl, vagyis hárommilliárd eurónyi vételi igény jelentkezett.

Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management londoni befektetési társaság feltörekvő piacokért felelős főközgazdásza arról beszélt: a kibocsátás sikeréhez az általános kockázatvállalási készség erősödése mellet hozzájárult, hogy Magyarország egyike azon néhány országnak, amelyek a válság közepette is költségvetésük rendbetételén dolgoznak.

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.