A résztvevők alakítják a web2-s konferencia programját

Első alkalommal lesz kedden úgynevezett BarCamp konferencia Magyarországon, a Web 2.

Csak Bokrosnak van csőre, de ő sem csiripel

Az Európai Parlament 22 magyar képviselője közül egyedül Bokros Lajos rendelkezik Twitter-oldallal, de ő sem használja. Ám akit érdekel, magyarul is követheti az EP eseményeit a Twitteren.

2009 tudományos felfedezései - New Yorkból nézve

Lézerfüggöny szúnyogok ellen, mesterséges zaj a hibrid autók biztonságosabbá tételére és a jól dolgozók előléptetésének káros hatásait kimutató kutatás - ilyeneket tartanak az év tudományos felfedezéseinek a New York Times-nál.

Noller-rapid: Kupper vs. Pettkó

Az elmúlt napokban többször is foglalkoztunk azzal, miként használják ki a politikusok a web 2.0-ás alkalmazásokat, most azonban rá is kérdeztünk virtuális szokásaikra. Tíz kérdés Kupper Andráshoz és Pettkó Andráshoz.

Ezt sem Orbán csinálta

Akkor ezt most úgy kell értelmeznem, hogy a korábban létrehozott rajongói oldalon valamit elszúrtak, és a Fidesz web 2.0-val foglalkozó kampánystábja csinált inkább egy újat, ami "emberközelibb"?

 

Elmagányosítanak a közösségi portálok?

A kutató William Deresiewicz már több írásában is felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségi hálózatok negatívan befolyásolják az emberi kapcsolatokat. Manapság inkább a mennyiség, mintsem a minőség dominál e viszonyokban .

Több száz emberrel kommunikálhatunk a közösségi portálok segítségével, ismerősőkkel és ismeretlenekkel egyaránt.  Zömében triviális dolgokról esik szó, s noha akár a nap 24 órájában követhetjük barátaink, ismerőseink lépéseit. Mindennek azonban sok köze nincs a valódi barátságokhoz - figyelmeztet a kutató, így nem csoda, hogy sokan a nagy forgatag ellenére is magányosnak érzik magukat.

Emlékezzünk csak vissza, hogy noha a televíziót többek közt unaloműzésként találták ki eredetileg , ehelyett csak felerősítette azt. A szakember szerint ugyanígy működik az internet is, hiszen felerősíti a magány érzését. Minél inkább lehetőséget nyújt egy technika a modern élet félelmeinek legyőzésére, annál inkább nőnek. Mivel folyamatosan kapcsolatba léphetünk másokkal, egyre inkább félünk a magánytól és attól, hogy egyedül maradunk a gondolatainkkal.

Fennáll annak a veszélye, hogy egy idő után minél jobban örül valaki a Facebook-üzeneteknek, annál kevésbé lesz öröme a valódi életben. Az illető így egyre inkább azt érezheti, hogy például a Facebookos digitális énjének érdekesebb élete van, mint neki. Deresiewicz véleménye szerint mindezek idővel komoly nyomot hagynak a társadalomban.

Idill a Facebookon. A közösségi portál azonban félrelépések szervezésére, illetve leleplezésére is alkalmas tűnik
A photograph of Stephanie Endicott and Marcus Smallegan, first-year students at George Washington University, is seen on their Facebook website page in Washington November 25, 2007. For the Facebook generation, love now comes with a drop-down menu. To match feature FACEBOOK-RELATIONSHIPS/ REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES)

- Gyakran kérdezem, hogy vajon a Facebookon felnőtt generáció tagjai miként vezethetik majd a világot? Mindenekelőtt újra kell értelmeznünk a technikával való kapcsolatunkat és először azt kellene tanulmányoznunk, hogy a használatuk milyen következményekkel jár - mondja William Deresiewicz.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.