Mégiscsak papír teszi a párkapcsolatot

Könnyebben hajlanak a szakításra az együtt élő párok, mint házasságban élő társaik – derül ki egy brit kutatásból.

AI: Európa vessen véget a romák diszkriminációjának!

Az Amnesty International felszólítja az Európai Uniót és tagállamait, tegyenek konkrét lépéseket annak érdekében, hogy véget vessenek a diszkrimináció, a szegénység és a társadalmi kirekesztés ördögi körének, amely a romákat sújtja Európa-szerte.

Kik is a romák és honnan jöttek? - Videó

Egyedülálló dolgot valósít meg egy nyolcadik kerületi általános iskolában Puporka Elemér és Pallos Roland. A két roma származású fiatal lehetőséget kapott a Deák Diák Általános Iskolában arra, hogy délutáni foglalkozások alkalmával, romákkal kapcsolatos témáról beszéljenek.

Déli harangszó

Kerta, Dabrony, Kamond, Vid, Apácatorna, Kolontár, Csögle, Karakószörcsök, Tüskevár. Kisközségi magyar települések, gazdag történelmi múlttal. Sorsuk ma már bizonytalan, mindegyiket az elmúlás fenyegeti. A kór neve: munkanélküliség.

Zenész sorsok a Csereháton - Videó

Zenésznek lenni nem könnyű hivatás, azonban olyan emberek számára is elérhető, akik valamilyen fogyatékosságban szenvednek – írja a cicsero.net. A zene gyakran gyógyít is, aki pedig nagyon jól zenél, annak becsülete lesz.

 

Orvosi célra legalizálnák a marihuánát

Az amerikai lakosság közel háromnegyede ért egyet azzal, hogy ez egyes államokban legálisan lehessen hozzá férni a marihuánához abban az esetben, ha azt az orvos írja fel – áll a Pew Research Center kutatásában.

A "gyógyszernek" minősülő marihuána legalizálásának támogatottsága rohamosan nő az amerikai társadalomban, tekintet nélkül a demográfiai csoportokra vagy a pártszimpátiára.

A Pew felmérése kimutatja: jóval többen támogatják az orvos által felírt marihuána használatát, mint általános fogyasztásának legalizálását, ennek ellenére ez utóbbiak száma is növekedett az elmúlt két évtizedben.

Összehasonlítva a General Social Survey korábbi, 2008-as kutatásával, amikor az amerikaiak 35 százaléka legalizálta volna a marihuánát, ez az arány 2010-ben már 41 százalék volt, az ellenzők tábora pedig ugyanezen időszak alatt 57-ről 52 százalékra csökkent. Húsz évvel ezelőtt csupán a lakosság 16 százaléka értett egyet a legalizálással, míg 81 százalék ellenezte azt.

Támogatók és ellenzők

A fiatal amerikaiak nagyobb valószínűséggel támogatják a marihuána gyógyászati célú fogyasztásának legalizálását, mint az idősebbek. A 30 évnél fiatalabbak 80 százaléka értett vele egyet, míg a 65 évnél idősebbek esetében ez az arány 63 százalék volt.

A republikánusok 61 százaléka ért egyet azzal, hogy az államában engedélyezzék a marihuána orvos általi felírását, míg a függetleneknél 76, a demokraták esetében pedig 80 százalék a támogatottság.

Nincs jelentős eltérés a férfiak és a nők véleménye között: a férfiak 74 százaléka támogatja, 22 százaléka ellenzi a marihuána "gyógyszernek" minősítését, míg a nőknél ez az arány 72, illetve 24 százalék.

A különböző etnikumok körében megfigyelhető némi eltérés, leginkább a fehérek bizonyultak támogatónak: 74 százalék pártolja, 22 százalék ellenzi az orvos által felírt marihuánát. A spanyol ajkúak esetében 70 százalék támogatja, 28 százalék elutasítja, míg a feketék körében 66 százalékos szimpátiának „örvend" a marihuána gyógyászati célú fogyasztásának legalizálása.

Az amerikaiak megosztottak abban a kérdésben, hogy ha legalizálják az orvos által felírt marihuánát, akkor az nem vezet-e a az élvezeti célú fogyasztás növekedéséhez. A megkérdezettek 46 százaléka szerint így azok is könnyebben jutnának marihuánához, akiknek nincs rá egészségügyi szükségük, míg 48 százalék szerint nem jelentene semmilyen különbséget - írja az ELTE TÁTK hírlevele.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.