Gyógyító kábítószerek

Drogoktól remélnek segítséget az orvosok súlyos, gyógyíthatatlan betegeiknek.

Drogfüggővé tenni az államot

A válság nagyszerű tabudöntögető, és a szükség törvényt bont. Most éppen a marihuána legalizálásának ügye kerül új megvilágításba - például az USA-ban.

Marihuána receptre?

Egy brit alapítvány szerint engedélyezni kell, hogy az egyes országok maguk állítsák elő és árusítsák a cannabis-származékokat. A tiltás több kárt okoz, mint maga a szerfogyasztás.

Pörgés - halasztott fizetéssel

Hogyan és milyen mennyiségű tabletta elfogyasztása után árt az egészségnek hosszú távon az ecstasy? Elvégezték a kérdés eddigi legszélesebb körű áttekintését.

'Merj kevesebbet!'

Az utóbbi években a fiatalok szórakozási szokásai, így a kábítószerek használata is megváltozott. A megszokottól eltérő utat kell keresni, hogy hathatósan meg tudják szólítani az érintett korosztályt.

 

Legális heroin kontra drogmentes világ

Bayer István, a Kábítószerügyi Bizottság egykori elnöke szerint józan ember nem mond olyat, hogy drogmentes világ, s vallják ezt egyre többen, annak ellenére, hogy tíz évvel ezelőtt az ENSZ közgyűlése a “Drogmentes világ – meg tudjuk csinálni” jelszó alatt ülésezve egy olyan stratégiát fogadott el, amely szerint 2008-ra meg kellett volna szüntetni, vagy legalábbis jelentősen csökkenteni a drogok előállítását, forgalmazását és fogyasztását.

Sajnos a kormányok nem vonták le a megfelelő következtetést, és az ENSZ ismét egy olyan tíz éves stratégiát fogadott el, amely 2019-re tolta ki a drogmentes világ megteremtésének határidejét - írja a drogriporter.hu. A különböző drogstratégiákkal kapcsolatban idén is érvek és ellenérvek csaptak össze a drogellenes világnap keretében megrendezett konferenciákon szerte Európában.

Európai drogpolitikai körkép

Svédország „sikeres drogpolitikájáról", mely a zéró-vízióra épül - így például nincs hivatalos fecskendő- és tűcsere programja sem -, az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Irodája (UNODC) elismerően szólt. Azonban vannak, akik ezt máshogy látják. „Ha egy társadalom meg szeretne szabadulni a drogoktól, azt jelenti, hogy idővel a drogfogyasztóktól is szeretne megszabadulni. Ezért a drogellenes háború mindig az ember ellen folytatott háború."

Nagy Britanniában elrettentés céljából a drogkereskedőkre sokszor hosszabb börtönbüntetést szabnak ki, mint az emberölés vagy a nemi erőszak bűncselekmények elkövetőire. A bíróságok munkáját ajánlásokkal segítő Ítélkezési Tanácsadó Testület szerint a drogbárók jobban tartanak vagyonuk lefoglalásától, mint a börtönbüntetéstől, ezért ezen szankciót kellene előtérbe helyezni.

Liberális drogpolitikájával a német Bundestag május végén megszavazta az orvosi heroin fenntartó programok kiterjesztését az egész országra. Az eddig csak kísérleti jelleggel működő programba olyan, legalább 23 éves és minimum öt éves fogyasztói múlttal rendelkező egyének kerülhettek, akik már legalább kétszer sikertelenül próbálkoztak a leszokással. A program bevezetését azzal indokolták, hogy a heroinfüggők jelentős részénél még a hosszú távú metadon fenntartás sem vezetett tartós javuláshoz. A program számos más országban is működik kísérleti céllal, így Svájcban, Hollandiában, Spanyolországban, Nagy Britanniában és Kanadában.

A heroin fenntartás elve

Az opiát szubsztitúciós terápia nem más, mint az opiátfüggők által használt illegális drognak legális opiát-tartalmú gyógyszerekkel való helyettesítése, akár rövid távon méregtelenítési, akár hosszú távon fenntartó céllal - írja Sárosi Péter a drogriporter.hu-n. Kutatások alátámasztották, hogy ezzel a módszerrel megelőzhetővé válnak a függőkre jellemző bűnelkövetések, fertőzések és túladagolások.

A metadon nevű opiátszármazék a leggyakrabban használt helyettesítő gyógyszer, amely nem okoz olyan eufóriát, mint a heroin, ugyanakkor napi egy dózis bevitelével is elkerülhetők az elvonási tünetek. A fenntartó kezelés lényege tehát, hogy kiragadja a függőt a feketepiac körforgásából, ezáltal stabilizálja az életmódját (így nem kell többé kisstílű bűnözéssel előteremteni a napi adagra valót) és egészségi állapotát (a bizonytalan minőségű heroin helyett bevizsgált gyógyszert kap, amely megszünteti az elvonási tüneteit). Maga az elv tehát széleskörűen elfogadott és bevett kezelési forma - a kérdés csak az, alkalmas-e erre a célra az orvosi heroin (diacetilmorfin) is? A nemzetközi tapasztalatok szinte mindenhol költséghatékonyságról, valamint a munkanélküliek és a fertőzések csökkenéséről számolnak be.

Magyarországi álláspont

A kormány új drogstratégiáját három alappillérre (1. prevenció, 2. kezelés, ellátás, ártalomcsökkentés, 3. kínálatcsökkentés) és három átívelő szempontra (1. együttműködés, közösség; 2. koordináció, nemzetközi együttműködés; 3. monitorozás, kutatás, értékelés) építené. A Nemzeti Drogmegelőzési Intézet (NDI) munkatársai által kidolgozott tervezet középpontjában az illegális drogok állnak, s célja, hogy a büntetőpolitikával szemben a drogpolitikának legyen elsőbbsége. A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) nagyobb hangsúlyt adna az ártalomcsökkentésnek és fontosnak tartaná, hogy az új drogstratégia határozottan foglaljon állást a droghasználók büntetése ellen.

A minisztériumközi drogkoordinációt végző Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság (KKB) ülésén felszólalt Maurice Galla, az Európai Bizottság drogügyi irodájának munkatársa, aki „figyelmeztette a magyar döntéshozókat arra, hogy bár nincs univerzális recept a jó drogstratégiára, fontos, hogy a stratégia reális, mérhető célkitűzéseket tartalmazzon. Ezek a 'SMART célok', azaz specifikus, mérhető, attraktív, reális, tervezett időtartamra szólnak. A drogokat kipróbálók számának általános csökkentése például nem reális célja a prevenciónak - ezt eddig egyetlen országban sem sikerült megvalósítani. A kínálatcsökkentéssel kapcsolatos bizonyítékok pedig azt mutatják, hogy nem hatékony, ha a büntető-igazságszolgáltatás a fogyasztók üldözésére koncentrál" - áll a drogriporter.hu írásában.

Miletics Marcell, a Baptista Szeretetszolgálat Utcafront részlegének vezetője a tűcsere programokkal kapcsolatban arra kérte a KKB tagjait, érjék el, hogy a tűcsere klienseinek ne kelljen rettegnie, ha igénybe akarják venni a szolgáltatásaikat.

Heroin
Heroin
Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.