Elteltél, eltelt...
Herseg a
paprika
fogad alatt, sajtfalatok, omlós zsömle.
Ízük olyan üde:
március ege, szeles domb teteje,
hol zajlik villásreggelink,
kis késsel és kiskanállal,
Orsikával és Amállal
- a frissítő frühstück.
Épp itt az ideje:
A pezsgőt jégbe hűtsük.
Luxusszálló külön terme.
Frakkos pincér illeg-billeg,
különc strucc délidőn,
júliusi verőfényben,
makulátlan fehér ingben
ezüst fényű hamutartót
fel-alá, ide-odahord,
halkan szól a klavikord.
Tárkonyos bárány,
libamájjal töltött pisztráng
szűz abrosz mejszeni porcelánján.
Vár az is ránk,
s persze a Tokaji.
Komótosan inni-enni,
ez a minden, ennyi.
Kétség hozzá nem férhet,
a lassú evés : világnézet.
(Nem úgy, mint a MC'Donalds.
Ez olyan, mint a mozgólépcső,
ízetlen íztelenség,
sitty-sutty, fent meg lent
- a zúgásban egyre ment.)
Majd novemberi esten, ha lehuppansz
otthon, a szűk konyhában
az intim hokedlire,
s vársz még valamire.
Szól is már az ismerős hang:
Mi legyen a vacsora?
Majd én kitalálom?
Rizibizi? Kocsonya?
Főtt virsli fatálon?
Bontod a sört.
Elteltél. Eltelt egy nap. Egy év. Évek.
Ettél is, ittál is.
Telik így mind: ami az, ami.
Körbe-körbe, mégis máshogy.
S végül a fagyos, téli éjszakában
Betelt, jóllakott túlvilág van.
Ha van.
Payer Imre (1961) Nagy Lajos-díjas.
Legújabb, Egyes szám egyetlen személy című
könyve 2003-ban jelent meg
a Parnasszus/FISZ kiadásában.