Az olajos növények prókátora

Szerencsés ember, aki megtalálja a hivatását, még akkor is, ha gondolatai szakadatlanul a munkája körül keringenek. Szabó György sikertörténete egy osztrák Mercedesszel kezdődött: az elegáns autó kipufogójából különös szagú gáz áramlott.

Még '88-ban történt, hogy egy Ausztriából érkezett dízel Mercedes begördült a szombathelyi Berzsenyi térre, és tulajdonosa büszkén magyarázta a bámészkodóknak: a motor nem gázolajjal, hanem növényi olajjal működik. Hitték is, nem is a jelenlévők, de a kipufogóból áramló "lángosillat" bizonyságul szolgált: az üzemanyagot nem kőolajból nyerték, hanem a burgenlandi mezőkön termelték. A jelenlévők között volt egy fiatalember, aki már akkor prókátora volt az olajos növények termesztésének.

Az Egyházasrádócról származó Szabó György eredetileg erdészmérnök akart lenni. El is végezte a technikumot, de családi okok miatt nem járhatott egyetemre. Kapott viszont ajánlatot a rádóci téesztől: támogatják, ha növényvédő üzemmérnöknek tanul, így ösztöndíjjal diplomázott a keszthelyi agráregyetemen, majd agrármérnöki, mérlegképes könyvelői, később vállalatgazdasági szakmérnöki oklevelet szerzett - és még a jogra is járt öt szemesztert.

Az azóta eltelt időben pedig hozzájárult ahhoz, hogy Szombathely és Sárvár környékén ma már 16 ezer hektárnyi repce terem.

Szó, mi szó, sokszor eszébe jutott az a Mercedes, amely - kisebb-nagyobb kudarcok ellenére is - hajtotta a kettős hasznosítású növénytermesztés felé. A nyolcvanas években hét esztendeig a Vas Megyei Vetőmag Kft.-nél dolgozott repcenemesítőként és szaktanácsadóként, és több mint tíz évig egy belga, majd egy dán cég magyarországi képviselőjeként tevékenykedett. Bejárta a fél világot, az Egyesült Államoktól Spanyolországon át a Szovjetunióig - időközben autodidakta módon megtanult angolul. Első nyelvtanfolyamán már az ötvenet is betöltötte - fiatalabb társai azzal ugratták: "papa, neked előbb lesz halotti bizonyítványod, mint nyelvvizsgád". Természetesen nem lett mindenkinek - neki igen.

- A legnagyobb szakmai siker időszaka akkor kezdődött, amikor találkoztam egy hazai befektetőtriumvirátussal. Az ötletük alapján és magánbefektetésükkel teremtődött meg a Vas megyei Szelestén a Magyar Bioolaj Művek Kft. - mondja.

Ki más is kaphatta volna a megbízást a zöldmezős beruházás menedzselésére, majd a termelőüzem szakmai irányítására, mint ő? Kovács Miklós ügyvezető igazgató szerint a vállalkozási tapasztalattal rendelkező befektetők benne találták meg azt az embert, aki szakmai tudásával a legjobban tudja megvalósítani céljaikat. Az első kapavágást is - már kinevezett üzemvezetőként - ő végezte, és 2008 augusztus végén beindult a környéken termesztett repcére alapozott, hidegen sajtoló, környezetkímélő üzem, amelynek károsanyag-kibocsátása jóformán megegyezik egy 200 négyzetméteres családi házéval. Az 54 darab egyedi, csendes működésű, magyar gyártmányú présgépet és az azokat hajtó olasz villanymotorokat számítógépek vezérlik, folyamatos munkarendben, két-két ember felügyeletével.

Az alkalmanként másfél hónapra tárolt, 1600 tonna alapanyagból napi tíz tonna kiváló minőségű - étkezési célú vagy üzemanyagnak való - repceolajat állítanak elő és szállítanak külföldi és magyar feldolgozóknak. A legkényesebb laboratóriumi mérések igazolják: a szelestei bioolaj száz százalékban alkalmas dízelüzemanyagnak. Az olajos tartalmú melléktermék, a pellet állateledelként és tüzelőanyagként is hasznosítható.

Az 58 éves szakembernek az üzem az élete. Az utóbbi három évben nem sok napot töltött szabadságon úgy, hogy gondolatai ne körülötte keringtek volna. Unokája fényképe mindenesetre ott áll a számítógép mellett a laboratóriumban.

Szabó György eredetileg erdészmérnök akart len
Szabó György eredetileg erdészmérnök akart len
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.