Még hetven év

A szerzővel általában könnyebb megegyezni, mint az utódokkal. Egy alkotó általában tisztában van vele, hogy nincs kész műalkotás - maga is állandóan javítana, és meg is teszi, ha teheti -, ráadásul érti-érzi, hogy más műfajban, más környezetben, megváltozott időben másként kell hozzányúlni a befejezett műhöz is.

Nemrégiben iskolai előadásokhoz készített adaptációkat adtak ki. Az élő szerzők első szóra hozzájárultak, a diákok-tanárok együttműködésében megvalósított átdolgozások DVD-re gyűjtéséhez, a jogutódok legtöbbje pénzt kért, és volt, aki nem tartotta méltónak a munkát felmenője nagyságához: nem járult hozzá, hogy gimnazisták előadhassák.

A szerző halála után még hetven évig bábáskodhatnak leszármazottai a műveivel. Legtöbbször anyagi érdekük fűződik a kiadáshoz, bemutatáshoz, hasznosításhoz, ennek ellenére gyakran előfordul, hogy akadályokat gördítenek a jogkérők elé.

Bartók Béla örökösei régóta küzdenek az általuk méltatlannak ítélt feldolgozások megvalósítása ellen, pedig jelentős művészek szerették volna saját elképzelésük szerint sikerre vinni a zeneszerző műveit.

Pert kockáztatnék, ha leírnám annak a slágerszerzőnek a nevét, akinek örökösével ódzkodnak jogdíjakról tárgyalni a színházigazgatók, inkább új szöveget íratnak régi dallamokhoz, csakhogy ne kelljen megküzdeni vele.

Néha a legjobb szándék mellett is viták adódhatnak. Száz éve született Radnóti Miklós. A Merlin Színház novemberre tervezte Holl Zsuzsa a versekből, emlékezésekből, naplórészletekből készített összeállításának bemutatását Kilencedik ecloga címmel. (Mint az iskolában tanultuk, a költő nyolc eclogát írt, a színházi előadás egyben életének dramatizált megjelenítése is lett volna.) A 96 éves özvegy azonban látatlanban megtagadta hozzájárulását.

Kerettörténettel össze nem kapcsolt egyes művek előadásához nem kell az engedélye, úgyhogy az úgynevezett kisjogok alapján februárban mégis színre vitték műveit. Az új cím: Úgy éltem életem.

A hétköznapi életben is szerepe lehet a szerzői jognak. Figyelni kell arra, mondjuk, egy bolti névválasztásnál, nem használta-e valaki a nekünk tetsző szót már valamilyen ismert környezetben. A Segítség! Alapítvány elnevezés ellen - ha még nincs ilyen - nyilván nem tiltakoznának a Help! szerzői, de valószínűleg nagyon furfangosnak kellene lenniük az Egy nehéz nap éjszakája nevű mulató tulajdonosainak, ha be akarnák bizonyítani, hogy eszükben sem volt a Hard day's night című Beatles-szám és -film népszerűségének kihasználása. Információnk szerint a dal jogtulajdonosa fellépett a butikos ellen, aki a Csinibaba szót írta a táblájára. Évekig jártam a Kolosy téri piacon lévő üzletbe, cipőt és táskát javíttatni. A számlát a Csoszogi Bt. bocsátotta ki. Ez nagyon tetszett nekem, rákérdeztem az ifjú tulajdonosnőnél, de kiderült, fogalma sem volt, hogy József Attila Csoszogi, az öreg suszter című novellájából származik cége neve.

Nem tudom, mit szólt volna hozzá akkor az örökös, ma már mindenestre lejártak a jogai.

A Magyar Szabadalmi Hivatal adatai szerint a szerzői jogi ágazatok együttes hozzájárulása a GDP-hez 6,67 százalék. A "kalózkodás", vagyis az ágazat becsült összesített vesztesége 2005-ben meghaladta a 65 milliárd forintot, ebből az állami adóbevétel-kiesés több mint 45 milliárd forintra tehető.

Lemezpromóció az internetre építve - Jótékonysági koncertet ad a Metallica 2008. május 14-én
Lemezpromóció az internetre építve - Jótékonysági koncertet ad a Metallica 2008. május 14-én
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.