A szőlőhegy ezer év múlva is itt lesz

Májer János, Tokaj független polgármestere, a Tokaji Világörökségi Egyesület elnöke szerint a világörökségi cím elnyerésével elsősorban óriási marketinglehetőséghez jutott a térség.

- Számtalan újságíró, televíziós forgatócsoport járt a vidéken a világ minden tájáról, ha ezt hirdetésként kellett volna kifizetni, az összes önkormányzat együttes költségvetése sem lett volna elég - mondja.

A polgármester szerint a kormány nagyon kedvezően állt a tokaji világörökség pályázataihoz, a cím elnyerése óta tizenkét településen több mint kétmilliárd forintnyi idegenforgalmi beruházás valósult meg a borvidéken. A világörökségi egyesület elnöke úgy véli, megfelelő ötletekkel a világörökség egész területe sikeressé tehető, a fejlesztést sem az UNESCO, sem pedig a magyar állam nem végzi el a helybeliek helyett.

- Ez a vidék ezer éve őrzi természeti kincseit, századok alatt alakultak ki történelmi, kulturális értékei, ehhez nem is mérhető a polgármesterek legfeljebb néhány ciklusig terjedő tevékenysége - mondja. - Ezért nem tehetjük meg, hogy idetelepítsünk egy olyan erőművet, amely néhány tízévi működés után leáll, majd ittmaradnak utána az omladozó betonfalak és a rozsdásodó fémelemek.

Májer János meggyőződése, hogy néhány éven belül mindenki érezni fogja a világörökségi cím jótékony hatásait a borvidéken. Emlékeztetett rá, hogy a hatvanas években a kiskörei víztározó megépítésekor sok település tiltakozott, mondván: helyrehozhatatlan károkat okoz majd a megemelkedő vízszint a környéken. Ma viszont a Tisza-tó és térsége virágzó természetvédelmi arborétum, a környező falvak közül több városi rangot kapott, a helybeliek közül sokaknak nyújt megélhetést az idegenforgalom. Nekik is több mint húsz év kellett ahhoz, hogy felismerjék és kiaknázzák a változással járó előnyöket. Tokaj-Hegyalja még csak öt éve a világörökség része, mégis számos fejlesztés történt a címnek köszönhetően. Májer szerint a fejlődés következő lépése az lehet, ha a tokaji borvidéket a Balatonhoz hasonlóan önálló fejlesztési régióvá nyilvánítják. Úgy véli: a térség polgármestereinek türelmesnek kell lenniük, nem szabad rövid távú célokért feláldozni a régió jövőjét.

Sátoraljaújhelyen turisztikai központ és szökőkút épült, a harmadik, országos jelentőségű beruházás a városhoz tartozó széphalmi Magyar Nyelv Múzeumának megépítése volt. Szamosvölgyi Péter polgármester számításai szerint a világörökségi cím elnyerése óta megvalósult fejlesztések összértéke bőven meghaladta az egymilliárd forintot, és a pályázatoknak korántsem értek a végére, most a világörökség részévé választott Ungvári-pince környezetét szeretnék rendbe tenni. Szamosvölgyi véleménye szerint a világörökségi cím előbb-utóbb mindenképpen a térség javára válik majd.

- A most tapasztalható káosz szerintem azért alakult ki, mert kevesen tekintették át, milyen lehetőségeket és korlátokat jelent a világörökségi cím az érintett településeknek - véli Hörcsik Richárd, Sárospatak polgármestere. - Másrészt nagyon hiányzik az egységes szabályozás, vagyis a világörökségi törvény, valamint egy olyan hivatal, amely építészetileg segíti a borvidék egységes képének megőrzését.

Hörcsik úgy véli: szomorú, hogy néhány település nagy visszhangot kiváltó - nemzetközi viszonylatban az ország számára nagy presztízsveszteséget jelentő - akciója kellett a világörökségi törvény kidolgozásának felgyorsításához. A képviselő szerint a világörökségi helyszínek egy ország kirakatai, úgy is kell velük bánni. Ki kell építeni a turizmus színvonalának emeléséhez szükséges infrastruktúrát, például a rossz állapotú utakat fel kell újítani és újakat kell építeni.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.