Papitóról szerettem volna, mégis nem róla

Ma már tudom, nem egyetlen ponton csúszik meg az ember lánya. És azt is, amíg élek nem lesz vége, soha nincs vége, soha nem tehetem le nyugodtan egy pillanatra sem, ez ilyen. Azt biztosan tudom, nem vagyok rossz anya... Tán hat éve történt, amikor egy alkalommal hazajött az apjuk. A Középsőt próbálta nevelni, mert bajban volt, 17 éves lehetett. A büdös francba küldte el. Ki vagy Te és mit keresel itt? Mit képzelsz? Ennyi év után próbálsz újból apa lenni? NolBlog

Újjászületés álmok és botrányok között

A rendszerváltás egyik első, jelképszerű eseménye volt 1990-ben, amikor ünnepélyesen leszerelték a Népköztársaság útja feliratú táblákat Budapest legszebb sugárútján (amelynek nagyon régen a neve is ez volt: Sugárút), s helyükre visszatették az Andrássy út feliratúakat.

Kecskére káposztát

Egy őt kérdező sajtómunkásnak - miszerint meglesz-e a kétharmados Fidesz-győzelem -, egyetlen szóval válaszolt: nem. Talán a szurkolótábornak üzent, nehogy elkényelmesedjenek a lelátón, de nem kizárt, hogy valóban így gondolta. Nolblog

70 éve fogadták el a második zsidótörvényt

Hetven éve, 1939. május 5-én jelent meg az 1939. évi IV. tc. „a zsidók közéleti és gazdasági térfoglalásának korlátozásáról”, közismert nevén a második zsidótörvény. A második zsidótörvénnyel összesen több mint félmillió embert szakítottak ki a magyar nemzetből, több tízezren veszítették el megélhetésük minden lehetőségét. NolBlog

Az alternatív pénz segíthetne?

Mi a komplementer pénz haszna? Valóban erősíti, dinamizálja a gazdaságot? Körfeszt, 2009, május. Videó

 

Sugárúti fények

Az Andrássy út rohamosan fényesedik. Ha valaki három-négy évvel ezelőtt végigsétált a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között, a ma itt található üzletek körülbelül harmadát még nem láthatta. Egy ötéves bolt már réginek számít, ami azt is mutatja, hogy kevesen bírják a versenyt. Szinte minden új üzlet elsővonalbeli, luxus divat-, cipő-, ékszer- és óramárkáké.

Néhány éve még attól féltettük az Andrássy utat, hogy bankutca lesz belőle, de mára a bankfiókok is megritkultak. Nem dominálnak a kávézók sem, bár három-négy éve még itteni virágzásukról írtunk riportot. Lehet, hogy csak azért érezzük ezt, mert télidőben visszahúzódnak a teraszok. Akárhogy is, ma már nem róluk szól az Andrássy út.

Bizonyos, hogy a változások epicentruma a belső, legdrágább Andrássy úti szakaszon az Opera. A dalszínház közelsége, s az életnívó, amit általában az opera reprezentál, nyilvánvalóan vonzerőt jelent az ide költöző világmárkák számára. Az Ybl-épület melletti sarkon az egyik oldalon ott látjuk az Andrássy út 24.-ben a Louis Vuittont és a Burberryt, szemben a másik oldalon, az Andrássy út 23.-ban pedig a Guccit és a Roberto Cavallit. A fennmaradó két sarkon, a 20.-ban és a 27.-ben érdekes módon kávésok telepedtek meg: a Callas nagykávéház és a svájci Nespresso.

A francia Vuittonnak van némi úttörő szerepe abban, hogy a többi nagy márka is ide költözött. Öt évig várták és keresték a helyet Budapesten, mielőtt 2006-ban megnyitották boltjukat az Opera sarkán. Az Opera szomszédsága bevallottan fontos volt számukra, hisz 1854-ben első üzletük az Opera sarkán nyílt Párizsban, s ma szerte a világon csak Budapesten van ez hasonlóképp. Itt árulja hát táskáit, bőrtermékeit, kendőit és szemüvegeit, s májustól már a cipőit is a Vuitton. Pontosan a volt Eckermann kávézó, s a múlt század eleji Három Holló kocsma helyén (mit szépítsük), amely Ady Endre egyik törzshelye volt. A költő "Repülj, hajóm" feliratú emléktáblája ma is ott található a kapualjban. Ugyanebben a házban a Burberry, az 1856 óta létező angol divatcég tavaly június 7-én nyitott.

Az utca másik oldalán, a szépen felújított Andrássy 23.-ban szinte egyszerre jelent meg 2008 szeptemberében és októberében egymás mellett a Cavalli és a Gucci. Közismert, hogy a Cavalli üzlet Andy Vajna filmproducer tulajdona, s az olasz divatház-tulajdonoshoz fűződő régi barátságának köszönhető, hogy a márka Kelet-Európában elsőként itt telepedett le. Ezek az üzletek több százezres holmikat kínálnak, melyek a középosztálynak már nehezen megfizethetők, legfeljebb a "nagy Sale" idején, az év eleji leértékeléskor. A kirakatba kitett nyolcszázezres pitonbőr női táska láttán sokan talán be se mernek nyitni. Mégsem találtam az üzleteket üresen. "Akik eddig Bécsbe jártak, most ide jönnek" - mondja az egyik üzletvezető.

És ha ide jönnek, nemcsak az Opera sarkán találnak minőségi boltokat, hanem az Oktogontól a Bajcsyig mindenfelé. Már a Vuitton előtt itt volt az olasz Ermenegildo Zegna divatmárka az Andrássy 15.-ben. Csak az érdekesség kedvéért említjük, hogy a brand helyi nagykövete Janikovszky János, az írónő fia. Valószínűleg a Zegna volt itt az első nagyon drága márka, a férfiöltönyök középára például 350-500 ezer forint között mozog. Mellette egy svéd cég, a Pelote készít méret utáni öltönyöket, ingeket, nyakkendőket. Az Andrássy 40.-be decemberben költözött a Dior. Ennek az üzletnek a története is érdekes: a Haris közből jöttek el, követvén az egyre inkább ide helyeződő luxusszínvonalat. Ugyan mindenki Diorként ismeri őket, de nemcsak Diort árulnak, hanem Versacét és Lanvint is. Tulajdonosa csak névrokona a fiatal énekesnőnek, Rúzsa Magdinak. Szintén a Belvárosból, a Kígyó utcai Klotild-palotából jött át 2005 decemberében az Andrássyra a herendi porcelán márkaüzlete a palota felújítása miatt. Az üzlet jól megy, de szeretnének visszatérni a régi helyükre is.

Érdekes megfigyelni a minőségi új ékszerüzletek idetelepülését. A Szentendrén gyártóközponttal is rendelkező Caprice International gyémánt- és ékszerkereskedő cég az Andrássy út 27.-ben bérel saroküzletet 2005-től, mellette két éve ott az indiai, gyémántékszerekkel foglalkozó MeeVida. Kicsit arrébb, a 31.-ben alig két hónapja állt elő önálló bolttal a nemesfémből készült, kőberakásos ékszermobilokat áruló brit Vertu. A 43.-ban tavaly ilyenkor nyitott a német Schoeffel gyöngyékszer szaküzlet. A spanyol Tous márka pedig egy hónapja jelentkezett üzlettel a páros oldalon, a 16. szám alatt, Kelet-Európában elsőként itt. Egyébként, ha ezekben a jó nevű üzletekben (nemcsak az ékszeresekben), megkérdezzük, hol vannak jelen még a régióban, általában Bécset, Prágát és Moszkvát említik. A Vuitton például 8 évvel korábban érkezett meg Prágába, mint Budapestre. De például Marco Bicego divatékszerboltja az Andrássy 13.-ban a New York-ival egyszerre nyitott, decemberben.

Órában a felsőosztályt két svájci cég képviseli saját bolttal: az Omega és a Tag Heuer. Az Omega érkezett hamarabb, két éve az Andrássy 18.-ba. A Tag Heuer decemberben nyitott úgynevezett "butikot" az Andrássy 2.-ben, ami ebben a világban mást jelent, mint a '80-as, '90-es évek Budapestjén jelentett. Olyan üzletet takar, ahol a teljes termékcsalád kapható. Itt domborít (homorít) március óta a 6. szám alatt az optikai ipar mestere, a Carl Zeiss. Konkurense a szemüvegpiacon a Fotex-érdekeltségű Vision Express, mely két üzletet is nyitott tavaly.

Cipőben Alberto Guardiani a luxuskategória. Ez a 70 éve létező olasz cég 2005 óta árulja itt a százezerhez közelítő árú elegáns lábbelijeit. A sportosabbakat olcsóbban. A másik híres cipőbolt, a Salamander már régi üzletnek számít a 37. alatt a maga 11 évével. Az út új profiljába a régiek közül a legjobban a szőrmeüzletek illettek bele, meg is maradtak. Köztük a görög termékeket áruló Image s a Répás szőrmeszalon.

Kissé még hiányoznak az elegáns illatszerboltok. A Chanel egyelőre csak másokkal "egy gyékényen" kapható a 35. szám alatti Glamour Beautyban, bár beszélik, hogy a közeljövőben önálló boltot is nyit. "Szépségvonalon" a Zsidró hajszalon évek óta hozza az ide illő színvonalat.

Mintha kevesebb volna aztán a bútor- és lakberendezési bolt: talán csak a 2001-ben nyílt Ligne Roset (42.) és az Arteon, amely 5 éve létezik a 38.-ban. Érdekeset mondanak itt: azért is örülnek a világmárkák megjelenésének, mert ezeknek a boltoknak vizuális nevelő hatásuk van. Vagyis: az is nyugodtan menjen be, nézzen körbe, aki nem tud ott vásárolni, mert öltözni ingyen is tanulhat.

A legjobb sport- és farmermárkák is igyekeznek az elitsoron üzletet tartani. Áprilisban a Nike, decemberben az Adidas nyitotta meg prémiumüzletét a 12.-ben, illetve a 37.-ben. Októberben költözött az útra a Levi's prémiumboltja, s valamivel korábban, de még tavaly a GAS is.

Mit találunk itt még? Előkelő csillárboltot például, amely a régi cseh gyár, a Bohemia kristály világítótesteit árulja öt éve az Operához közeli 21.-ben (s mint a tulajdonosnő mondja, az Opera közelsége nekik is fontos volt). Bohemia csillárok világítanak például a köztársasági elnöki palotában is, fönn a Várban.

A kisebb számítógépes boltok mellett az Apple nyitotta meg "iStyle" nevű iPod és számítógép-barlangját az Andrássy 4.-ben. Azt hiszem, ennek helyén volt valaha az a fürdőszobaszalon, amelyet egy Andrássy úti palotáért kapott pár éve - a botrányos palotaeladások idején - cserébe az önkormányzat.

Újabb nagy neveket is várnak: a Nagymező utca sarkára, ha minden igaz, még idén jön a Dolce and Gabbana olasz divatmárka, az Andrássy 9.-ben már olvasható az Emporio Armani neve, az Andrássy 2.-ben, a volt Foncier-palotában, a sarokantikvárium helyén az amerikai kávéházlánc, a Starbucks foglalja el Budapest egyik legjobb üzlethelyiségét. A híre már a Pradának is itt van a sugárúton.

Az Andrássyn szinte minden üzlet bérlet. S ha valamiért nem örülnek a világmárkák ideköltözésének a régebben itt lévők, annak oka az, hogy fölverik a bérleti díjakat. Főleg a vendéglátósokat érinti ez, akik nem biztos, hogy ki tudják termelni a nyolcvan euróhoz közelítő négyzetméterárakat. Ezt bizonyítja néhány 2005 óta eltűnt hely: az Eckermann, a Douwe Egberts, az egykor negyvenféle fagyit áruló, olasz Spaghetti Ice, a Café Mezzo. A Jókai utca sarkán a Night&Day (boldogult úrfikorunk rossz hírű Rozmaring presszója) nem zárt be, csak felújítják, ám a másik oldalon a Vespa (a múlt idők Brasil preszszója) csak alkalmilag van nyitva. Valószínűleg a csábítóan emelkedő négyzetméterárak miatt mondtak fel az azt megfizetni nem tudó Andrássy úti, régi gyógyszertárnak, a 26. szám alatti Opera patikának is, amelyet a műemlékvédelem próbál megmenteni szép, régi berendezése miatt.

Nemcsak megszűnések voltak, átalakulások is. Így lett a Vörös és Fehérből "Klassz" étterem. És jöttek újak: az 51-féle minőségi bort kínáló Wine&Coffee (a 15.-be), a Goa (a 8.-ba) és a Fotel (a 2.-be). No és a Callas grand café, az Opera mellett, a központi jegyiroda helyén. Az igazi, régi nagykávéházak mintájára tervezte át David Collins, aki, mint mondják, Madonnának is dolgozott. A Callas tágas, nagy boltozatú, franciás helyiség, a falon eozinmázas díszítményekkel, a terem végében foncsorozatlan, homályos falitükrökkel, amelyekre általában az aznapi menüt írják fel. Négyszázhúsz forintért ülhetünk be egy sima presszókávéra. Megvan még a Művész presszó is. Jó látni ezt a régi művésztanyát itt, az új Andrássy úton.

A sugárút és az irodalom mindig is barátságban voltak, amit jelez például az is, hogy meg tudott maradni az Írók boltja, mellette a Liszt Ferenc zeneműbolt, s 2006-ban az egykori MÁV-pénztár helyén is könyves nyitott: az Alexandra.

Sokan mondják, hogy ebben az új imidzsben elférne még egy igazán elegáns étterem, akár egy japán hely és egy pezsgőbár. S hogy mi minden kellene még? Díszburkolatos járdák, felújított homlokzatok és udvarok. Mert sajnos észre kell venni, hogy a csillogás sok helyen csak az első emelet magasságáig tart, a fölött feketék a falak. Ezek ügyét valakinek kézbe kellene venni. Az Andrássy úton nincs egy személy, aki a fejlődés irányait megszabná, pénzelné, mint például a Deák tér és a Vörösmarty tér között kiépülő Fashion Street esetében.

A most látható felvirágzás spontán módon alakult, s nyilvánvalóan maga a hely építészeti, környezeti minősége indukálta. Az elegáns boltok sokáig a sétálóutcákat keresték, míg végre észrevették, hogy az Andrássy út platánárnyas, széles járdája, kellemes tágassága felér egy sétálóutcáéval. Az egységes hangulatú nagypolgári paloták pedig eleve magukban hordozzák az eleganciát, hiába kopottak. A Váci utcában ez a fajta pompa nincs meg. Jóval nagyobbak itt a bolthelyiségek is. Az Andrássy út maga miatt lett azzá, amivé, a magyar Champs- Élysées-vé. Bár vannak, akik inkább a finomabb Avenue Montaigne-hoz hasonlítják.

Irány a túloldal?
Irány a túloldal?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.