Gyémánt: nem legyőzhetetlen

A gyémánt örök, a jelek szerint a piac évszázados rendje is érinthetetlen, az erőviszonyokat azonban megbolygatták az utóbbi évek, de különösen a tavalyi ősz eseményei.

Mazel und broche

Az értékesítés terén a kártyákat a De Beers osztja azóta, hogy Cecil Rhodes 1893-ban létrehozta a világ első gyémánteladási egyesületét, a Diamond Syndicate-et.

 

Köves út

Az évente kitermelt nyersgyémánt értéke mintegy 10 milliárd dollár. Az összesen 120 millió karátnyi mennyiség nagyjából 80 százaléka, azaz mintegy 20 tonna kerül ipari felhasználásra. Az ékszergyártásra már alkalmas csiszolt portéka nagyjából 14 milliárd dolláros értéket képvisel, majd mire a viszonteladókhoz kerül, már duplaennyit, a fogyasztók pénztárcája pedig közel 60 milliárd dollárral lesz könnyebb, mire megszerzik a kész csecsebecséket. A Gyémánt Világtanács adatai szerint világszerte körülbelül tízmillió ember megélhetését biztosítja közvetlenül vagy közvetve a gyémántipar.

Az első gyémántok (a Diamond név a görög Adamas szóból származik, ami legyőzhetetlent jelent), időszámításunk előtt a IX. században kerültek napvilágra a mai India területén, amely egészen a XVIII. század közepéig a világ egyetlen gyémántlelőhelye volt. A XVIII. században Brazíliában is megtalálták az első köveket, és rövid időn belül ez a dél-amerikai ország vált a világ első számú termelőjévé. Az első igazolt afrikai lelet 1866-ban került elő a dél-afrikai Oranje folyó partján: Heuréka gyémánt lett a neve. Az iparszerű bányászat az 1870-es években indult meg e régióban.

Felfedezése óta körülbelül 150 tonna gyémántot termelt ki az emberiség, ehhez mintegy hárommilliárd tonna hordalékot, kőzetet kellett megmozgatnia. Napjainkban egyébként oroszföldről kerül ki a világ gyémánttermelésének 22 százaléka, Botswana 20 százalékkal részesedik, Ausztrália, Kongó 17-17 százalékkal dicsekedhet, a Dél-afrikai Köztársaság 8-cal, Kanada 7,5 százalékkal. A kitermelési ranglistát a De Beers vezeti, érdekeltségei adják a világ gyémánttermelésének 40 százalékát. Az egykori Rhodesia (a mai Zimbabwe) névadója, Cecil Rhodes 1880-ban alapította meg a De Beers vállalatot.

A mamutcég hosszú ideig versenytárs nélkül irányította a nyersgyémántpiacot, meghatározta a gyémánt árát és szabályozta a kínálatot. Mára az orosz Alrosza 25 százalékot hasított ki a tortából, és a londoni székhelyű Rio Tinto, valamint a kanadai BHP Billiton kitermelőcégek is beszálltak az üzletbe, megszüntetve a De Beers egyeduralmát, amelynek kitermelése a hajdani 80 százalékos piaci részről 40 százalékra zsugorodott.

A gyémántmegmunkálás fellegvára az indiai Szurat kikötőváros, de e téren is hatalmi pozíciókra tör Kína, és természetesen a hagyományos terepeken, így Antwerpenben, Londonban, New Yorkban, Tel-Avivban és Amszterdamban is működnek csiszolóműhelyek. A feltörekvő Kelet nem tiszteli a hagyományokat, és olcsó munkaerővel csábít. Az ázsiai régióban legalább 75 ezer feldolgozóüzem működik, miközben Antwerpenben a harminc évvel ezelőtti 30 ezerről 1500-ra csökkent a manufaktúrák száma.

Kínában több mint 20 ezer dolgozó évente hárommillió karát gyémántot munkál meg, és ezzel immár a világ második legnagyobb feldolgozója India után, igaz, ez csak a mennyiségre vonatkozik. Ott ugyanis általában kisebb gyémántokat csiszolnak, a bevétel alapján Izrael, Dél-Afrika és Belgium is megelőzi. Az izraeli gyémántipart a viszonylag laza szabályozás versenyképessé tette Antwerpennel szemben.

Ma 6,6 milliárd dollárra rúg a feldolgozott gyémánt exportja, a világ nyersgyémántjainak mintegy fele megfordul itt. Az ázsiai verseny azonban itt is megtette a magáét. A kézműves gyártást szép lassan Indiába és Kínába telepítik át Izraelből is. Izraeli portéka marad akkor is, ha Bombayban csiszolják - mondja kis iróniával a helyi tőzsde elnöke.

Nanning - 26,62 karát egy kézben
Nanning - 26,62 karát egy kézben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.