Az unió szerint kevesebb gázt kapunk

Ukrajna megsértette a hazánkkal kötött gázszállítási szerződést.

Gázügy: Romániában az ipar fogyasztását már korlátozzák

Válságtanácskozást tartottak Romániában: oda 32 százalékkal kevesebb gáz érkezik Oroszországból.

Ukrajna aláírta a gázmegállapodást

Ukrajna aláírta az eredeti, az Európai Unió képviselői által kidolgozott gázmegállapodást, így elméletileg már csak annyi van hátra, hogy az orosz megfigyelők elfoglalják posztjaikat és akár újra is indulhat az Európának szánt földgáz szállítása.

Csak nem jön Ukrajnából a gáz

Magyarországra eddig a pillanatig egy csepp orosz gáz sem érkezett, a kormánynak ebből a szempontból nincsenek információi az ukrán belföldi helyzetre vonatkozólag, de hazánk felkészült mind a gáz fogadására, mind a további önellátásra - közölte Molnár Csaba energiaügyi miniszter.

Csak jövő héttől fokozódhat a gázhelyzet

Ha az elkövetkező napokban az előre jelzettnél hidegebb lenne, és továbbra sem érkezne Ukrajna felől orosz gáz Magyarországra, akkor a jövő hét közepétől újra kellene elemezni a belföldi ellátás feltételeit - közölte Molnár Csaba energiaminiszter.

 

Gáz van, de a nyomás csökkent

Miközben Oroszország és Ukrajna egymás sarkába taposva folytatna megbeszéléseket az Európai Unió vezetőivel, egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a fogadkozások ellenére mégiscsak érinti az EU-ba irányuló gázszállításokat, így hazánkat is a két ország közötti vita.

Ukrajna pénteken délután arról értesítette magyar partnerét: több mint tíz százalékkal mérsékelné a szállított gáz mennyiségét. Ez - lapzártánkig - nem történt meg (a magyar fél nem fogadta el a szándékot). Ugyanakkor a nyomás délutántól kezdve folyamatosan csökkent a vezetékben. Ez azonban még nem kritikus: a magyar ellátás egyáltalán nincs veszélyben, és akkor sem volna, ha az ukránok a gáz mennyiségét is csökkentenék.

Miután ennél nagyobb gondot, a mennyiség csökkenését jelezték a lengyelek és a románok, a cseh uniós elnökség rendkívüli értekezletet hívott össze hétfőre. A Gazprom péntek délelőtt azt jelezte: szombaton már az uniós tagországokba is kisebb mennyiség érkezik majd gázból, miután Ukrajna csak kevesebbet lesz hajlandó továbbítani.

Közben Moszkva az Európai Parlament ülésén tájékoztatná álláspontjáról a képviselőket, Viktor Juscsenko ukrán elnök pedig levélben fejtette ki országa álláspontját - és küldöttséget is menesztett több uniós államba.

Molnár Csaba energiaügyi miniszter a Népszabadságnak nyilatkozva hangsúlyozta: Magyarország, miként az EU is, két fél vitájának tekinti az ügyet, és nem kíván beavatkozni. Ám abban az esetben, ha a vita Magyarországon és az EU-ban komoly ellátási gondokat okozna, az uniótól a jelenleginél határozottabb fellépést várna.

A magyar irányítóközpontban egyre alacsonyabb nyomásértékeket regisztrálnak
A magyar irányítóközpontban egyre alacsonyabb nyomásértékeket regisztrálnak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.