Autóatlasz-költészet

Ha tehették, a tornác karosszékén, a ház előtti padon ülve pihengettek, pipázgattak férfi eleink. "Szakállt szárítottak" - s közben erről-arról beszélgettek is.

Úgy mondják, hogy jó színész akár egy telefonkönyvet is érdekesen tud felolvasni. Hasonlóképpen egy figyelmes olvasó egy autóatlasz településjegyzékében is képes érdekességeket találni.

Például talál kétbetűs településneveket: Ág, Bő, Őr, Sé - a kettős betűsek közül: Ács, Écs, Öcs. És néhány nagyon hosszút, némelyik leírásához húsz szövegszerkesztő-billentyűt kell lenyomni: Jászfelsőszentgyörgy, Nemesboldogasszonyfa, Péliföldszentkereszt, Reformátuskovácsháza.

Annaházától Antallaposig csupán az a-val kezdődők között tucatnyinak az elején találni keresztnevet, Albertkázmérpuszta pedig két "embernevet" is visel.

Hatvannál több településünk nevének élén áll a Tisza, és feleennyi kezdődik a Dunával. A gyakorisági lista élén a Kis- kezdetűek állnak százhetvennél több előfordulással. A Nagy-ok alig másfél százan vannak. Hetven-egynéhány város- és községnév élén találunk Felső-t Alsó-t.

"Dadogós" név a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encsencs (nincs meg ez a "beszédhibája" a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Encsnek). Encsencs e tekintetbeni testvérvárosa: Tata.

Nekünk is van Velencénk, Pulánk, sőt Medinánk. Van Somogyban Zala, Hevesben pedig Balaton nevű településünk.

Meghökkentő a Kemendollár és a Háromhányástanya, a Pornóapáti, a Kakastánc vagy a Pogányszentpéter. Költői a Lánycsók, az Illocska, az Ostffyasszonyfa vagy a Csengele.

És ha már költőiségnél tartunk... Pusztay János professzor, a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi uralisztikai tanszékének vezetője karcsú kötetnyi versszerű szógyöngysort formált csupa-csupa magyar településnévből. Például ezt:

Bokor

Bana

Szarvas

Buj

Kál

(olvasd: bokorban a szarvas bujkál).

Vagy (most már "vízszintesen") ezt: Udvari Bódé - Gyűrűs Galambok LakJák.

Hasonlóképpen: Fehértó, Halastó: VarsádBan a Kárász, Keszeg.

Végezetül: KismacsKám Bolhás.

És ki tudja, hány efféle összeállítás rejtezik még településeink nevében...

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.