Új helyen a varsói Magyar Kulturális Intézet

Kisebb, ám száz százalékig az intézmény alapvető céljaira hasznosítható területen Varsóban tegnap délután megnyitották a Magyar Kulturális Intézet új központját. Az 1935-ben létesített misszió a legutóbbi három és fél évtizedben a Marszalkowska utcai, sok tekintetben elavult székházban működött.

Az ottani ezer négyzetmétert cserélték fel a mostani 661-re, ám - mint az intézmény igazgatója lapunknak kifejtette - az új centrum szinte teljes területe a kulturális tevékenység és kapcsolatépítés rendelkezésére áll. Gordon István azt is kiemelte, hogy az intézet egészen kivételes környezetben várja látogatóit: a közelében vagy éppen a szomszédságában található a lengyel filharmónia, a varsói operaház, a drámai színház, de az egyetem több épülete is.

A megnyitóra eljöttek a magyar kultúra lengyel barátai, művészek, tollforgatók, az intézmény gazdag könyvtárának olvasói, de azok is, akik egyelőre még nyelvünk titkaival ismerkednek e falak között. A program során kiemelkedő sikerrel lépett fel az Acoustic magyar dzsessztrió, amelynek játékába bekapcsolódott a műfaj nagy lengyel öregje, Zbigniew Namyslowski is. A háznyitással kapcsolatos ünnepség vasárnap a háborús romhalmazból gyönyörűen újjáépített varsói lengyel királyi várban fejeződik be, Lajkó Félix hegedűhangversenyével.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.