Hosszú műszak zajban, füstben

A szálloda- és vendéglátóiparban dolgozók védelméről adott ki jelentést az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA). A dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy az ágazat a legtöbb tagországban jelentős munkahelyteremtő, és nagy számban foglalkoztat alacsonyan képzett, fiatal és migráns alkalmazottakat.

A vendéglátásban a munkaidő általában hosszú, és a legtöbb feladat fizikailag is megerőltető. Az ágazatot a tipikustól eltérő, sokszor kiszámíthatatlan munkaidő-beosztás jellemzi, amelyben természetes a szezonális túlterhelés és a váltott műszak. A vendéglátásban dolgozók sokszor szembesülnek a munka irányításának hiányával és tapasztalnak időkényszert. Mindez veszélyes mértékű stresszhez, valamint a munka és a magánélet egyensúlyának felborulásához vezethet.

Az alkalmazottakat gyakrabban éri zaklatás és megkülönböztetés - a vendégek és a kollégák részéről -, mint más ágazatok dolgozóit. Többször szembesülnek fenyegetéssel, fizikai erőszakkal, és nem kívánatos szexuális figyelemmel. A pubokban, diszkókban, éjszakai klubokban és bárokban dolgozók különösen nagy kockázatnak vannak kitéve. A dolgozók leggyakoribb panasza a hosszan tartó állás, a nehéz súlyok cipelése; a magas zajszint, a dohányfüst, a nagyon magas vagy alacsony hőmérséklet, a veszélyes anyagok, tisztítószerek használata. Jellemző egészségügyi problémáik a váz- és izomrendszeri megbetegedések, a bőrbetegségek és a légzőszervi panaszok. Az EU-OSHA tájékoztatói honlapján olvashatók. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.