Olyan helyekre mennek, ahol se kocsma, se pap

Az anglikán-metodista vallású Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség 1987-ben alapította a Wesley János Lelkészképző Főiskolát, lelkészek és hitoktatók képzésére. A VIII. kerületi önkormányzattól 99 évre kapott épület kiürített, romokban heverő húsüzem volt. A főiskolát 1991-től vették fel a hivatalos egyházi felsőoktatási intézmények lajstromába.

A lelkész és vallástanár szakok mellett 1993 óta általános szociális munkásokat is képeznek. Ebben az évben már ide jár a legtöbb hallgató. - Ez nem baj - mondja Iványi Gábor, a főiskola rektora. - Hajdan valamilyen módon minden, ami itt van, egyházi szakirány volt. Az idő elmúlt efelett, ma már világi képzésben lehet e szakmákat megszerezni. Mi társadalmasított egyházat képzelünk el. Lelkészeinket arra inspiráljuk, hogy ne csak a templom falai közé beszorítva, hanem társadalmi lelkészként éljék meg hivatásukat. Előfordul, hogy lelkészképzőbe jelentkező diákok elvégzik a szociális munkás vagy a két éve indult pedagógia szakot is.

A főiskola kiaknázza az intézmény földrajzi elhelyezkedéséből adódó sajátos lehetőségeit. A főváros VIII. kerületének hátrányos helyzetű rétegeit tömörítő részében a hallgatók "testközelből" érzékelhetik a legkülönfélébb szociális problémákat. Nagy súlyt kap a szegénységgel kapcsolatos társadalmi gondok megértése, tanulmányozása, az enyhítésükre alkalmas módszerek kidolgozása. A képzés szempontjából fontos, hogy az egyház és szervezetei több intézményt működtetnek Budapesten és az ország több településén, mert gyakorlati terepet nyújtanak a hallgatóknak. Köztük is kiemelkedő szerepet kap az Oltalom karitatív egyesület hajléktalanokat ellátó, komplex, egymásra épülő rendszere. Van saját fenntartású óvodája, általános iskolája, szakiskolája és diákotthona is.

Ma Magyarországon 72 felsőoktatási intézmény van, közülük 27 egyházi fenntartású. A Wesley létszámadatait tekintve a negyedik közöttük. Az alapképzési, továbbképzési és szakvizsgázó létszámot is öszszeadva 1300 hallgatója van. Nem törekszik versenyre a tradicionális "nagy" egyetemekkel. Hallgatóinak nagy része hátrányos környezetből származik, ahonnan nincs lehetősége más felsőoktatási intézményben tanulni. Sok roma származású hallgató jár ide, kiemelten magas az állami gondozottak aránya, és sok idősebb diák végez náluk.

Hallottunk olyan állításokat, hogy a "Wesleyre mindenkit felvesznek", és "azt bárki elvégezheti".

- Csak a jó helyeket érdemes piszkálni. Egyébként pedig két dolog lehetséges - feleli erre Iványi Gábor. - Az egyik, hogy csupa jó képességű ember jelentkezik ide, és azért tudja elvégezni, a másik, hogy hihetetlen nagy segítséget kapnak a hallgatók. És egyáltalán, miért lenne erőssége egy intézménynek az, hogy kihullanak belőle a diákok? Fűt-fát nem vehetünk fel, hiszen nincs helyi felvételi, az oktatási hivatal a megszerzett pontszámok alapján dönti el, ki kerülhet be. Különleges hely - szeretni való hely meg azért lehet a Wesley, mert itt sokkal több odafigyelést, támogatást kapnak a hallgatók, mint máshol. Éberen őrködöm, hogy ne legyen olyan, akinek szociális helyzete hátrányt jelent a tanulásban. Arra törekszünk, hogy a leendő szociális munkás képes legyen önmagát jól kezelni, mert ha önmagát nem tudja, nem fogja a rábízottakat sem. Elhivatott embereket képzünk olyan területekre, ahová mások nem szívesen mennek, pedig nagy rájuk a szükség. Oda, ahonnan az értelmiség elmenekül, az emberek pedig magukra hagyva élnek. Kistelepülésekre, ahol se posta, se pap, kocsma is csak esetleg van.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.